Idealna do obiadu. Pyszna przekąska z pieczarek – pyszny smak, nie do opisania.
Pieczarki to doskonały produkt do przygotowania smacznej przystawki.
Wystarczy doprawić je aromatycznymi ziołami, dodać pikantnej papryczki chilli i gotowe. Szybko i w prosty sposób mamy smakowity dodatek do potraw.
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- ocet balsamiczny
- olej słonecznikowy
- sos sojowy
- tymianek
- cukier
- sól, pieprz do smaku
- papryka chilli w całości
Przygotowanie:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż połowę porcji czosnku. Pod koniec smażenia dodaj papryczkę chili. Trzymaj na ogniu, aż całość się przyrumieni.
Pieczarki umyj, oczyść i wrzuć na patelnię.
Wlej 2 łyżki octu balsamicznego oraz 2 łyżki sosu sojowego. Dosyp 1 łyżeczkę cukru, łyżeczkę tymianku, posyp solą i pieprzem, po czym całość dokładnie wymieszaj. Trzymaj na ogniu jeszcze przez około 10 minut, nieustannie mieszając.
Podsmażone pieczarki w przyprawach posyp świeżymi ziołami i gotowe!
Możesz podawać potrawę jako dodatek do obiadu, zwłaszcza mięs, ale grzyby smakują równie dobrze, jako indywidualna przekąska. Danie smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i zimno.
Comments are closed.