Z tego przepisu wypieki wychodzą zawsze puszyste i pyszne – Domowe ciasto na drożdżowe bułeczki.
Ten sprawdzony przepis to gwarancja tego, że bułeczki zawsze wyjdą pyszne oraz puszyste. W kilka chwil znikają z talerza, więc przygotuj się na ich częste przygotowywanie!
Składniki na ciasto:
- 2 kg mąki,
- 3 szklanki mleka (opcjonalnie zamiast tego 3 szklanki wody),
- 2 opakowania po 10g drożdży,
- ok. 9 łyżek cukru,
- 250g masła,
- 5 jaj,
- 3 łyżeczki soli,
- dowolne dodatkowe składniki do nadzienia.
Sposób przygotowania domowego ciasta na bułeczki
Przygotuj ciepłe mleko oraz dodaj 1 łyżkę cukru, część mąki oraz drożdże. Następnie odłóż ciasto na bok w ciepłe miejsce oraz poczekaj na jego wystygnięcie. W momencie, gdy zacznie ono nieco opadać, będzie już gotowe.
Do wcześniej przygotowanego ciasta dorzuć jajka. Kolejno ubij je z solą i cukrem oraz wsyp pozostałą mąkę. Wymieszaj je oraz stopniowo staraj się dorzucać masło, podczas ciągłego mieszania. Wykonuj ruchy mieszania aż do momentu, gdy ciasto osiągnie gładką postać i nie będzie lepić się do dłoni.
Tak przygotowane ciasto odłóż w ciepłe miejsce na około 1,5 do 2 godzin, pamiętając o 3-krotnym przerzuceniu ciasta w tym czasie. Po upływie wskazanego czasu, należy podzielić ciasto na części oraz ponownie odłożyć je na bok. Następnie można już uformować ciasto w kształt bułeczek, a po około 10 minutach wysmarować żółtkiem jajka.
Comments are closed.