Pyszne ciasto bez pieczenia: Przepis warto zapisania, robię je prawie co tydzień
Bardzo prosty, a zarazem przepyszny deser.
To nie wszystko, jego nie trzeba nawet piec. Jest to znakomity pomysł na popołudniowy deser w zestawie do gorącej kawy.
Składniki:
- Biszkopty typu ladyfingers
- Mleko do namaczania biszkoptów
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- Pół litra mleka
- Trochę cukru do smaku
- 500 ml śmietany 30%
- Na polewę 100 ml śmietany 30% i 1 czekolada połamana na kawałki
Przygotowanie:
Na początek przygotuj niedużą formę, o szerokości najlepiej odpowiadającej długości biszkoptów. Następnie namocz je w mleku, nie za bardzo i wkładaj do wcześniej przygotowanej foremki.
Na następną warstwę przygotuj budyń. Użyj do tego wyżej wspomniany budyń w proszku, cukier i mleko.
Gdy będzie już gotowy polej nim wyłożone biszkopty i daj ostygnąć. Gdy budyń straci temperaturę ubij śmietanę i wyłóż ją na jego masie wyrównując powierzchnię.
Następnie ułóż na niej kolejny rządek biszkoptów zamoczonych w mleku. Na koniec pozostaje polewa, do 100 ml śmietany wrzuć czekoladę i daj się jej rozpuścić.
Na koniec polej ją ciasto. Ostudź cały zestaw i gotowe!
Comments are closed.