Pyszne ciasto bez pieczenia: Przepis warto zapisania, robię je prawie co tydzień

Bardzo prosty, a zarazem przepyszny deser.

To nie wszystko, jego nie trzeba nawet piec. Jest to znakomity pomysł na popołudniowy deser w zestawie do gorącej kawy.

Składniki:

  • Biszkopty typu ladyfingers
  • Mleko do namaczania biszkoptów
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • Pół litra mleka
  • Trochę cukru do smaku
  • 500 ml śmietany 30%
  • Na polewę 100 ml śmietany 30% i 1 czekolada połamana na kawałki

Przygotowanie:

Na początek przygotuj niedużą formę, o szerokości najlepiej odpowiadającej długości biszkoptów. Następnie namocz je w mleku, nie za bardzo i wkładaj do wcześniej przygotowanej foremki.

Na następną warstwę przygotuj budyń. Użyj do tego wyżej wspomniany budyń w proszku, cukier i mleko.

Gdy będzie już gotowy polej nim wyłożone biszkopty i daj ostygnąć. Gdy budyń straci temperaturę ubij śmietanę i wyłóż ją na jego masie wyrównując powierzchnię.

Następnie ułóż na niej kolejny rządek biszkoptów zamoczonych w mleku. Na koniec pozostaje polewa, do 100 ml śmietany wrzuć czekoladę i daj się jej rozpuścić.

Na koniec polej ją ciasto. Ostudź cały zestaw i gotowe!

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!