Ten makowiec z twarogiem wygrywa w moim domu. Genialnie prosty i szybki przepis.
Z wycieczki do Drezna przywiozłam przepis na niemiecki makowiec z twarogiem. Jego nadzianie jest po prostu fantastyczne! Ciasto wychodzi wysokie, przepyszne i duże, co jest bardzo wygodne dla dużej rodziny. Przepis oparty jest na kruchym cieście, a w środku znajduje się delikatne nadzienie makowo – twarogowe.
Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest pozostawienie ciasta w formie do ostygnięcia! Potrzebujesz dość prostych i niedrogich składników, łatwo dostępnych w sklepie. Makowiec z twarogiem zaskoczy nie tylko smakiem, ale także wyglądem!
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 190 g mąki
- 90 g masła
- 80 g cukru
- szczypta soli
SKŁADNIKI NADZIENIA
- 450 ml mleka
- 60 g masła
- 90 g cukru
- 100 g maku
- 1 jajko
- 90 g kaszy manny
- 150 g twarogu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
W małym garnku połącz zimne mleko, mak, cukier i masło. Wymieszaj trzepaczką, a następnie włóż masę na średni ogień. Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do wrzenia.
Do gorącej masy ciągle mieszając dodawaj kasze mannę małymi porcjami lub w cienkim strumieniem. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na około 20 minut.
W osobnym pojemniku połącz twarożek, jajko, szczyptę soli. Wymieszaj wszystko za pomocą ręcznego blendera na gładką masę.
Dodaj nasiona maku do masy twarogowej. Za pomocą miksera lub blendera wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Połącz mąkę, masło, cukier i szczyptę soli, aby uzyskać bazę do ciasta. Posiekaj wszystkie produkty za pomocą noża, blendera lub po prostu dłońmi.
Weź odłączaną formę do pieczenia (moja ma średnicę 18 centymetrów), przykryj ją papierem pergaminowym. Ułóż połowę przygotowanej bazy ciasta na dno, rozprowadź równomiernie i delikatnie ubij, wlej na wierzch masę z twarogiem i makiem. Posyp nadzienie pozostałą częścią ciasta, równomiernie rozprowadź na całej powierzchni formy.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Wierzch ciasta powinien być dobrze zrumieniony.
Zwróć uwagę, że ciasto nie może zostać wyjęte z formy, dopóki nie ostygnie całkowicie. Po jego ostygnięciu włóż je do lodówki na godzinę.
To wszystko, makowiec z twarogiem jest gotowy. Smacznego! Ten wspaniały deser jest doskonałym dodatkiem do filiżanki aromatycznej herbaty lub kawy. Bardzo podoba mi się połączenie delikatnych i chrupiących tekstur w tym cieście.
Comments are closed.