Jest to szybki przepis na deser przygotowany na patelni. Przygotowanie tego pysznego deseru bez pieczenia zajmuje tylko 30 minut.
Jest to szybki i łatwy deser, który można przygotować bez konieczności pieczenia. Potrzebna jest tylko patelnia. Delektuj się nim razem z gośćmi i ciesz się nowymi doznaniami smakowymi.
Składniki:
- Śmietana 200g (18-20%)
- Mąka pszenna 220 g
- Miód 100 g
- jajka 2 szt.
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Masło 130 g
- 150g ugotowane mleko skondensowane słodzone
- Sól – szczypta
Jak przygotować:
Przygotuj masło, miód, jajka i sól w małej misce. Następnie umieść miskę w dużym garnku z pokrywką. Włącz gaz i mieszaj składniki, aż się połączą. Dodaj sodę oczyszczoną i dobrze wymieszaj.
Masa powinna się spienić. Do masy dodaj odrobinę mąki i ponownie wymieszaj, aż wszystko się dobrze połączy. Teraz można wyjąć garnek z kuchenki i odstawić miskę do ostygnięcia. Po ostygnięciu masy dodać do miski pozostałą mąkę i wymieszać ciasto.
Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę. Podzielić je na osiem równych porcji. Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Każdą z nich smaż na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty z każdej strony. Przygotować krem z mleka skondensowanego i śmietany. Oba składniki wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Rozprowadź krem równomiernie na naleśniku. Następnie nakładaj na przemian naleśnik i krem. Wierzchnią warstwę powinna stanowić porcja kremu. Deser wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby składniki się połączyły. Całość można udekorować polewą z ciemnej czekolady.
Comments are closed.