Schab, pomidory, pieczarki, papryka… i powstaje pyszny schab po bałkańsku – pyszny smak, nie do opisania.

Schab jest jednym z najbardziej popularnych i smacznych mięs. Można przygotować go na wiele sposobów.

Jednym z nich jest jednogarnkowe danie na bazie tego mięsa. Można nawet przyrządzić je dzień wcześniej, aby było szybciej. Soczyste danie można serwować z ulubionymi kaszami, ryżem, a nawet pszenne pieczywo będzie idealnie pasować. Nikt nie powinien mieć problemu z jego wykonaniem.

Składniki:

  • około 600 g schabu bez kości,
  • 4 papryki w tym 2 czerwone, 1 żółta i 1 pomarańczowa,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 większe ogórki kiszone albo konserwowe,
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skóry,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • odrobina pieprzu typu chili cayenne,
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Z papryk wydrążyć gniazda nasienne i dokładnie je umyć, a następnie pokroić w cieńsze paseczki. Cebulę po obraniu pokroić w piórka. Czosnek obrać i albo przepuścić przez praskę albo drobniutko pokroić. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki.

Ogórki także pokroić w plasterki, ale niezbyt cienko. Schab po umyciu osuszyć w papierowym ręczniku, aby pozbyć się z niego nadmiaru wody. Potem mięso pokroić jak na kotlety schabowe.

Plastry posypać majerankiem, papryką słodką w proszku, odrobiną obu rodzajów pieprzu i solą. Każdy kawałek schabu obtoczyć z każdej strony w mące pszennej. Na patelni dobrze rozgrzać olej i na gorącym podsmażać mięso aż do jego zarumienienia z każdej strony.

Schabowe plastry odłożyć na bok, a do pozostałego tłuszczu wlać jeszcze troszeczkę oleju. Po ponownym rozgrzaniu zeszklić na nim cebulę. Później dorzucić dodatkowo czosnek na chwilę, zaledwie pół minuty, a potem wsypać pieczarki.

Ten proces należy dłużej wykonywać, ponieważ pieczarki muszą odparować. Całość podsmażać.

Po właściwym połączeniu się pieczarek z warzywami, wrzucić ponownie obsmażone już plastry mięsa wraz z pokrojonymi paprykami. Wszystko razem smażyć około 5 minut. Mięso musi się dobrze rozgrzać, a papryka podsmażyć.

Po upływie tego czasu, wlać obie puszki z pomidorami oraz pokrojony ogórek. Całe już danie wystarczy dusić pod przykryciem przez około kwadrans.

Na koniec warto zdjąć pokrywkę z naczynia i trzymać jeszcze na ogniu, aby woda odparowała, a sos zgęstniał. Jeśli będzie taka konieczność to doprawić jeszcze dodatkowo solą czy też pieprzem.

Jeśli przygotowuje się danie na następny dzień to najpierw musi ono ostygnąć, a dopiero potem zostać umieszczone w lodówce na noc. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!