Schab, pomidory, pieczarki, papryka… i powstaje pyszny schab po bałkańsku – pyszny smak, nie do opisania.
Schab jest jednym z najbardziej popularnych i smacznych mięs. Można przygotować go na wiele sposobów.
Jednym z nich jest jednogarnkowe danie na bazie tego mięsa. Można nawet przyrządzić je dzień wcześniej, aby było szybciej. Soczyste danie można serwować z ulubionymi kaszami, ryżem, a nawet pszenne pieczywo będzie idealnie pasować. Nikt nie powinien mieć problemu z jego wykonaniem.
Składniki:
- około 600 g schabu bez kości,
- 4 papryki w tym 2 czerwone, 1 żółta i 1 pomarańczowa,
- 250 g pieczarek,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 2 średnie cebule,
- 3 większe ogórki kiszone albo konserwowe,
- 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skóry,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- odrobina pieprzu typu chili cayenne,
- mąka pszenna do oprószenia mięsa,
- sól do smaku,
- czarny pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
Z papryk wydrążyć gniazda nasienne i dokładnie je umyć, a następnie pokroić w cieńsze paseczki. Cebulę po obraniu pokroić w piórka. Czosnek obrać i albo przepuścić przez praskę albo drobniutko pokroić. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki.
Ogórki także pokroić w plasterki, ale niezbyt cienko. Schab po umyciu osuszyć w papierowym ręczniku, aby pozbyć się z niego nadmiaru wody. Potem mięso pokroić jak na kotlety schabowe.
Plastry posypać majerankiem, papryką słodką w proszku, odrobiną obu rodzajów pieprzu i solą. Każdy kawałek schabu obtoczyć z każdej strony w mące pszennej. Na patelni dobrze rozgrzać olej i na gorącym podsmażać mięso aż do jego zarumienienia z każdej strony.
Schabowe plastry odłożyć na bok, a do pozostałego tłuszczu wlać jeszcze troszeczkę oleju. Po ponownym rozgrzaniu zeszklić na nim cebulę. Później dorzucić dodatkowo czosnek na chwilę, zaledwie pół minuty, a potem wsypać pieczarki.
Ten proces należy dłużej wykonywać, ponieważ pieczarki muszą odparować. Całość podsmażać.
Po właściwym połączeniu się pieczarek z warzywami, wrzucić ponownie obsmażone już plastry mięsa wraz z pokrojonymi paprykami. Wszystko razem smażyć około 5 minut. Mięso musi się dobrze rozgrzać, a papryka podsmażyć.
Po upływie tego czasu, wlać obie puszki z pomidorami oraz pokrojony ogórek. Całe już danie wystarczy dusić pod przykryciem przez około kwadrans.
Na koniec warto zdjąć pokrywkę z naczynia i trzymać jeszcze na ogniu, aby woda odparowała, a sos zgęstniał. Jeśli będzie taka konieczność to doprawić jeszcze dodatkowo solą czy też pieprzem.
Comments are closed.