Przepis na doskonałą roladę, która idealnie dopełni niedzielne lub świąteczne menu. Osobiście, gdy ją przygotuję jemy ją bez żadnych dodatków. 

Szukasz niestandardowego przepisu na roladę idealnie nadającą się na świąteczny bądź niedzielny obiad? Koniecznie zerknij na poniższy przepis, dzięki któremu przygotujesz to danie w błyskawiczny sposób, dodatkowo wykorzystując pieczywo nie pierwszej świeżości.

Potrzebne składniki:

  • kilkudniowe rogale – 5/6 szt.
  • masło – 70 g
  • jajka – 2 szt.
  • cebula – 1 mała szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • mleko – ilość niezbędna do zamoczenia rogali
  • natak pietruszki, szczypiorek, bazylia
  • oliwki
  • ocet
  • przyprawy: Sól, pieprz czarny mielony, vegeta, oregano, majeranek, gałka muszkatołowa
  • ewentualnie szynka  i/lub wędzone mięso

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój drobno i podsmaż na patelni, doprawiwszy ją octem i ziołami wedle uznania. Rogaliki pokrój w kostkę i namocz w mleku.

Obsyp je przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na tym etapie możesz dodać również wybraną wędlinę lub mięso.

Następnie dodaj jajka i przesmażoną cebulę, już wystudzoną cebulę. Całość dokładnie zmiksuj i przełóż do woreczków, po czym zawiń je w folię i umieść w naczyniu z wodą, w którym będziesz gotować potrawę. Na czynność tę przeznacz po 15 minut na każdą stronę.

Wskazówka: Nie przykrywaj naczynia, aby woreczki nie popękały. Podawaj po wystudzeniu jako danie główne, przekąskę lub dodatek pełniący funkcję dekoracyjną.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!