Doskonały jako dodatek do pysznej kawy: Prosty przepis na mięciutką roladę biszkoptową.

Biszkopt jajeczny z tego przepisu zawsze idealnie się układa i nie pęka. Jajka nadają mu piękny złoty kolor.

Jest bardzo uniwersalny, każdy dżem, marmolada czy krem i owoce nadaje się jako nadzienie.  Można wykorzystać go również do zrobienia ciast i innych deserów. Idealny na święta i na co dzień. Doskonały jako dodatek do pysznej kawy.

Składniki:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml mleka
  • dżem morelowy do smaku

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek, dodaj szczyptę soli do żółtek i ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj 50 g cukru i kontynuuj ubijanie.

Ubij białka w osobnej misce przez 1 minutę. Podziel pozostały cukier na 3 części i stopniowo dodawaj do białek, kontynuując ubijanie, aż do uzyskania sztywnej piany.

Dodaj żółtka do białek, delikatnie mieszając masę silikonową szpatułką, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Dodaj także przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Połącz mleko i olej słonecznikowy. Dodaj do masy kilka łyżek, wymieszaj, a następnie wlej resztę ciasta i wymieszaj na gładką masę.

Ciasto wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie i piecz w 170 stopniach przez 30 minut.

Jeszcze gorący biszkopt ułóż na czystym papierze pergaminowym. Zrób kilka płytkich nacięć wzdłuż powierzchni, posmaruj dżemem i zwiń w roladę.  Po ostygnięciu wstaw do lodówki na 1 godzinę.


Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!