Mój przepis na wszystkie okazje. Rolada z mięsa mielonego.

Składniki

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 cebula (większa)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • garść pietruszki
  • słodka papryka mielona
  • mielony pieprz
  • sól
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 kiełbaski
  • 4 długie plastry boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ketchupu

Przygotowanie

Mięso mielone dobrze wymieszać z bułką tartą, mieloną papryką, pieprzem, jajkiem, drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki.


Z ciasta formujemy szersze owalne kotlety, nakładamy musztardę, wkładamy kiełbasę ostrawską i dobrze zawijamy. Obtoczyć plasterkiem boczku i nabić go wykałaczką.

Mięsne rolady ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Przed końcem pieczenia skropić ketchupem i zapiekać.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!