Złote roladki z kurczaka z pysznym nietypowym nadzieniem – Zaskoczę Cie tym przepisem
Filet z kurczaka to baza dla ogromnej liczby wielu ciekawych dań, zarówno bardziej tradycyjnych jak i orientalnych. Nie ma chyba takiej kuchni, w której nie przyrządza się potraw na bazie tego mięsa.
Czy ktoś nie lubi delikatnego w smaku mięsa z kurczaka? Nie dość, że szybko się je przyrządza, to można robić oryginalne marynaty. Można je serwować jako dodatek, na przykład do sałatek, lub jako danie główne samo w sobie.
Dzisiaj prezentujemy nietuzinkowy przepis na roladki z kurczaka, który z pewnością zasługuje na dodanie do notatnika z ulubionymi przepisami. Roladki zawierają przepyszne nadzienie z warzyw, roztopionego sera i orzechów włoskich, które zasmakuje wszystkim domownikom i gościom!
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mięsa z kurczaka (filet z piersi)
- 100 g sera śmietankowego topionego
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 40 g orzechów włoskich
- bułka tarta
- olej słonecznikowy – do smażenia
- sól, pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyty filet z kurczaka rozbij tłuczkiem, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie posól i popieprz do smaku. Przygotuj warzywa – zetrzyj na tarce marchewkę, a cebulę posiekaj. W rondelku na oleju słonecznikowym smaż cebulę, a po paru minutach dodaj marchewkę i gotuj warzywa, aż zmiękną. Dosmacz je solą i pieprzem.
Topiony ser pokrój w kostkę, a potem dodaj go do warzyw i gotuj, aż się roztopi. Zawartość tak przygotowanej, jednolitej już masy przerzuć do miski. Dodaj rozdrobnione orzechy włoskie i dokładnie wymieszaj. Ułóż trochę masy na mięsie z kurczaka, a potem zwiń je w rolkę. Powtórz taką czynność z każdym kawałkiem mięsa. Zanurz tak przygotowane roladki w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
Comments are closed.