Złote roladki z kurczaka z pysznym nietypowym nadzieniem – Zaskoczę Cie tym przepisem

Filet z kurczaka to baza dla ogromnej liczby wielu ciekawych dań, zarówno bardziej tradycyjnych jak i orientalnych. Nie ma chyba takiej kuchni, w której nie przyrządza się potraw na bazie tego mięsa.

Czy ktoś nie lubi delikatnego w smaku mięsa z kurczaka? Nie dość, że szybko się je przyrządza, to można robić oryginalne marynaty. Można je serwować jako dodatek, na przykład do sałatek, lub jako danie główne samo w sobie.

Dzisiaj prezentujemy nietuzinkowy przepis na roladki z kurczaka, który z pewnością zasługuje na dodanie do notatnika z ulubionymi przepisami. Roladki zawierają przepyszne nadzienie z warzyw, roztopionego sera i orzechów włoskich, które zasmakuje wszystkim domownikom i gościom!

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mięsa z kurczaka (filet z piersi)
  • 100 g sera śmietankowego topionego
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 40 g orzechów włoskich
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy – do smażenia
  • sól, pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyty filet z kurczaka rozbij tłuczkiem, pokrój na mniejsze kawałki,  a następnie posól i popieprz do smaku. Przygotuj warzywa – zetrzyj na tarce marchewkę, a cebulę posiekaj. W rondelku na oleju słonecznikowym smaż cebulę, a po paru minutach dodaj marchewkę i gotuj warzywa, aż zmiękną. Dosmacz je solą i pieprzem.

Topiony ser pokrój w kostkę, a potem dodaj go do warzyw i gotuj, aż się roztopi. Zawartość tak przygotowanej, jednolitej już masy przerzuć do miski. Dodaj rozdrobnione orzechy włoskie i dokładnie wymieszaj. Ułóż trochę masy na mięsie z kurczaka, a potem zwiń je w rolkę. Powtórz taką czynność z każdym kawałkiem mięsa. Zanurz tak przygotowane roladki w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.

Usmaż mięso na patelni na oleju, z obu stron. Usmażone roladki umieść na ręczniku papierowym, aby trochę odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!