Dwie praktyczne porady dla Twojej kuchni. Instrukcje.
Uwielbiasz rybne smaki? Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować idealny filet. Wskazówek tych udzielił mi szef kuchni znanej warszawskiej jadłodajni, w której miałem zaszczyt pracować.
Musisz szybko rozmrozić filet. Wystarczy namoczyć filet w wodzie gazowanej. Skróci to czas potrzebny na rozmrożenie. Ryba rozmrozi się szybciej i będzie smakować lepiej. Ten trik można stosować zarówno do ryb pieczonych, jak i smażonych.
Boisz się, że ryba rozpadnie się podczas smażenia? Włóż ją do zamrażarki, aż będzie gotowa do przyrządzenia. Danie nie rozpadnie się, obiecuję. Dzięki temu przepisowi uzyskasz filet, który będzie pyszny i nie będzie się kruszył.
Czego potrzebujesz?
- 8 sztuk filetu rybnego
- 15 gramów mąki z pszenicy dag
- 30 gramów bułki tartej
- 50 ml mleka
- 4 jajka
- 1 cytryna
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól i pieprz według upodobań
Jak przygotować:
Ułóż kawałki ryby na płaskiej powierzchni. Posypać filety i sok z cytryny. Posól również rybę. Pozwól rybie odpocząć przez ok. 30 minut. Po 30 minutach odsącz nadmiar wilgoci za pomocą papierowych ręczników.
Wymieszaj jajka z mlekiem i dopraw masę solą i pieprzem. Następnie obtoczyć kawałki ryby w mące, potem w masie jajecznej. Na koniec obtocz rybę w bułce tartej. Pozostawić je na 15 minut, a następnie kontynuować proces.
Comments are closed.