Klasyczna sałatka jarzynowa bez majonezu – Można jeść łyżkami – Przepis szefa kuchni.
Prosta w przygotowaniu sałatka jarzynowa, która z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Dodatkowo jest lekkostrawna, ponieważ nie zawiera w składzie majonezu. Możesz ją podawać na święta bądź każdego innego dnia.
Składniki potrzebne do przygotowania sałatki:
- 2 kg ziemniaków w skórkach,
- 0,5 kg mieszanki warzyw, np. groszku, kukurydzy, ugotowanej marchewki,
- 3 jajka,
- 10 kiszonych ogórków,
- 1 cebula
- 300 g jogurtu greckiego,
- 2-3 łyżki musztardy,
- kilka kropel soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Ugotuj ziemniaki w skórkach w lekko osolonej wodzie, a następnie umyj je i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo i po ostudzeniu również pokrój w kostkę. Podsmaż lekko drobną pokrojoną cebulę. Wymieszaj przygotowane składniki. Dodaj pozostałe warzywa: groszek, kukurydzę oraz pokrojoną marchewkę i ogórki. Wymieszaj jogurt grecki z musztardą i dodaj do sałatki.
Comments are closed.