Klasyczna sałatka jarzynowa bez majonezu – Można jeść łyżkami – Przepis szefa kuchni.

Prosta w przygotowaniu sałatka jarzynowa, która z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie.

Dodatkowo jest lekkostrawna, ponieważ nie zawiera w składzie majonezu. Możesz ją podawać na święta bądź każdego innego dnia.

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki:

  • 2 kg ziemniaków w skórkach,
  • 0,5 kg mieszanki warzyw, np. groszku, kukurydzy, ugotowanej marchewki,
  • 3 jajka,
  • 10 kiszonych ogórków,
  • 1 cebula
  • 300 g jogurtu greckiego,
  • 2-3 łyżki musztardy,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia:

Ugotuj ziemniaki w skórkach w lekko osolonej wodzie, a następnie umyj je i pokrój w kostkę.

Jajka ugotuj na twardo i po ostudzeniu również pokrój w kostkę. Podsmaż lekko drobną pokrojoną cebulę. Wymieszaj przygotowane składniki. Dodaj pozostałe warzywa: groszek, kukurydzę oraz pokrojoną marchewkę i ogórki. Wymieszaj jogurt grecki z musztardą i dodaj do sałatki.

Dopraw do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!