Mój popisowy przepis na każde przyjęcie. Prosta i niesamowicie pyszna sałatka: lekka i sycąca.

Sałatki warzywne są idealne jako lekka przekąska. Mogą stać w lodówce przez kilka dni i stanowić dodatek do śniadań, obiadów i kolacji.

Jak zatem przygotować lekką i sycącą sałatkę mięsno-warzywną? Wystarczy przygotować podstawowe składniki i zarezerwować sobie kilkanaście minuta na ich wymieszanie.

Lista składników potrzebnych do lekkiej sałatki:

  • opakowanie szynki ok. 450 g (najlepsza w tradycyjnej siateczce, lekko wędzona),
  • 3 jajka,
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy, 1 papryka czerwona,
  • puszka kukurydzy ok. 350 g,
  • 4 łyżki stołowe majonezu dekoracyjnego,
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, świeży koperek lub pietruszka do posypania sałatki.

Proste i szybkie przyrządzenie sałatki: 

Najpierw gotujemy jajka na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy szynkę w kostkę lub w słupki. Także paprykę kroimy w długie, cienkie paski. Ogórka siekamy na plastry. Siekamy jajka, które ostygły i wszystkie składniki łączymy w misce lub salaterce z majonezem, kukurydzą, solą, pieprzem.

Na koniec wygładzamy wierzch i posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Można na wierzchu ułożyć paseczki ogórka i papryki, dzięki czemu uzyskamy piękną dekorację. Ta wersja polecana jest, gdy chcemy poczęstować sałatką gości.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!