Mój popisowy przepis na każde przyjęcie. Prosta i niesamowicie pyszna sałatka: lekka i sycąca.
Sałatki warzywne są idealne jako lekka przekąska. Mogą stać w lodówce przez kilka dni i stanowić dodatek do śniadań, obiadów i kolacji.
Jak zatem przygotować lekką i sycącą sałatkę mięsno-warzywną? Wystarczy przygotować podstawowe składniki i zarezerwować sobie kilkanaście minuta na ich wymieszanie.
Lista składników potrzebnych do lekkiej sałatki:
- opakowanie szynki ok. 450 g (najlepsza w tradycyjnej siateczce, lekko wędzona),
- 3 jajka,
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy, 1 papryka czerwona,
- puszka kukurydzy ok. 350 g,
- 4 łyżki stołowe majonezu dekoracyjnego,
- przyprawy i zioła: sól, pieprz, świeży koperek lub pietruszka do posypania sałatki.
Proste i szybkie przyrządzenie sałatki:
Najpierw gotujemy jajka na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy szynkę w kostkę lub w słupki. Także paprykę kroimy w długie, cienkie paski. Ogórka siekamy na plastry. Siekamy jajka, które ostygły i wszystkie składniki łączymy w misce lub salaterce z majonezem, kukurydzą, solą, pieprzem.
Comments are closed.