D ietetyczna zimowa sałatka z ogórków. Jedz na kolację I chudnij – Zimowy Król.
To jeden z najpopularniejszych przepisów w mojej rodzinie na sałatkę z ogórków idealną na zimę. Tania i smaczna przekąska na długie wieczory.
Pyszna i prosta – wykorzystane do jej przyrządzenia produkty są łatwo dostępne, a jej przygotowanie nie jest trudne. Ważne jest zachowanie proporcji, wtedy okaże się obłędnie pyszna – palce lizać! Ogórki z tego przepisu smakują tak, jakby właśnie zostały zerwane z ogrodu!
Składniki:
- Świeże ogórki – 5 kg
- Cebula – 1 kg
- Koperek – 300 g
- Ocet – 100 ml
- Cukier – 5 łyżek
- Sól – 2 łyżki
- Czarny pieprz (groszek) – do smaku
Przygotowanie:
Dobrze opłucz ogórki, możesz też moczyć je przez 1 godzinę w zimnej wodzie. Ogórki pokrój w pół-pierścienie, cebulę obierz i umyj oraz pokrój również na pół-pierścienie. Umieść ogórki i cebulę w dużej misce. Dopraw solą i odstaw na 30 minut, aby ogórki puściły sok. Umyj koperek i drobno posiekaj.
W dużym rondlu wymieszaj ocet, cukier i pieprz. Dodaj napar z warzyw, dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na małym ogniu, zagotuj, od czasu do czasu zamieszaj. Gdy ogórki trochę zmienią kolor, zdejmij sałatkę z ognia i szybko włóż do wysterylizowanych słoików. Słoiki musisz napełnić do samej góry tak, aby marynata całkowicie zakryła ogórki.
Comments are closed.