Jak zrobić sałatkę z buraków, aby każdy się zajadał. Nikt nie robi lepszej – uwielbiam ten smak.
Buraczki ugotuj w skórkach (w wodzie lub w piekarniku). Po przestudzeniu obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki lub pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj zioła, ząbki czosnku zetrzyj lub przepuść przez praskę.
Przygotuj dresing.
Wyciśnij sok z polówki pomarańczy, wymieszaj z octem i oliwa z oliwek. Zalej tą mieszanką starte buraczki, wymieszaj razem z ziołami i czosnkiem. Dodaj sól i pieprz wedle uznania.
Tak przygotowaną sałatkę możesz urozmaicać innym smakami. Zamiast soku pomarańczowego możesz wybrać cytrynowy. Polecamy też wypróbować wersję z tartym żółtym serem, drobno posiekanymi orzechami włoskimi albo z papryczką chili i aromatyczną miętą.
Możesz ją też podawać na liściach rukoli lub roszponki oraz w towarzystwie innych surówek. Zaskakuj swoich bliskich ich ulubionymi kombinacjami smaków i aromatów.
Comments are closed.