Jak zrobić sałatkę z buraków, aby każdy się zajadał. Nikt nie robi lepszej – uwielbiam ten smak.

Buraczki ugotuj w skórkach (w wodzie lub w piekarniku). Po przestudzeniu obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki lub pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj zioła, ząbki czosnku zetrzyj lub przepuść przez praskę.

Przygotuj dresing.

Wyciśnij sok z polówki pomarańczy, wymieszaj z octem i oliwa z oliwek. Zalej tą mieszanką starte buraczki, wymieszaj razem z ziołami i czosnkiem. Dodaj sól i pieprz wedle uznania.

Tak przygotowaną sałatkę możesz urozmaicać innym smakami.  Zamiast soku pomarańczowego możesz wybrać cytrynowy. Polecamy też wypróbować wersję z tartym żółtym serem, drobno posiekanymi orzechami włoskimi albo z papryczką chili i aromatyczną miętą.

Możesz ją też podawać na liściach rukoli lub roszponki oraz w towarzystwie innych surówek. Zaskakuj swoich bliskich ich ulubionymi kombinacjami smaków i aromatów.

Sałatkę z buraków możesz podawać do obiadu lub jako wieczorną, bardzo zdrową przekąskę. Pokocha ją cała Twoja rodzina i wszyscy goście. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!