W sam raz dla ukochanego zięcia. Pyszna sałatka teściowej z cukinią.
Czy próbowałaś kiedyś, jak smakuje usmażona cukinia podana razem z sałatką?
Choć to połączenie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje wybornie. Ta potrawa zaspokoi głód, nie powodując później uczucia ciężkości.
Składniki:
- cały ząbek czosnku
- pół kg cukinii
- trzy pomidory
- pół pęczka pietruszki
- połowa cebuli
- 3 lub 4 jajka
- sól
- pieprz
- 150 g śmietany
- dwie łyżki oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Umyj i obierz cukinię, potnij ją tak, by utworzyć pierścienie grube na około 5 mm. Następnie włóż do głębszej miski, osól, pomieszaj i odłóż ją na dziesięć minut.
Weź jajka i ugotuj je na twardo. Połóż pierścienie stworzone z cukinii na rozgrzanym oleju na patelni. Podsmaż je z obu stron, aż przybiorą apetyczny złoty kolor. By potrawa nie ociekała tłuszczem, połóż smażone warzywo na papierowych ręcznikach, które wchłoną nadmiar oleju.
Poczekaj, aż cukinia wystygnie, przetnij wszystkie pierścienie na połowy i wrzuć do miski. Umyj pomidory, pokrój je w łódeczki i także wsyp do miski z cukinią.
Comments are closed.