Skuteczne na poważne schorzenia: Te liście orzecha mają nadzwyczajne właściwości zdrowotne.

Orzech włoski rodzi przepyszne, tłuste owoce.

Okazuje się jednak, że również liście tego drzewa mają dobroczynne właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Roślina wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, antyseptyczne oraz przeciwgrzybiczne.

Kiedy zbierać liście, aby zachowały swoją wartość?

Liście orzecha włoskiego należy zbierać wczesnym latem, czyli na końcu maja i w czerwcu. Wtedy są jeszcze wystarczająco młode, ale rozwinięte i zdążyły „złapać” dużo letniego słońca. Należy pamiętać, że zbiera się tylko czyste, w pełni zielone liście, bez plam i innych oznak chorobowych.

Jak zakonserwować zebrane liście?

Po zerwaniu, należy dobrze wysuszyć liście orzecha włoskiego. Gdy są już wystarczająco suche, trzeba sprawdzić czy nie zbrązowiały.

Wartościowe są tylko zielone liście, brązowe należy odrzucić. Dobrym sposobem na wygodne przechowywanie zbiorów są szczelne pojemniki.

Zastosowanie

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!