Pasta selerowa – najlepsza na kanapki. Przepis krok po kroku.
Wspaniały przepis na pastę z gotowanego selera, która naprawdę nie ma pary. Jest zdrowy, lekki i można go szybko i łatwo przygotować z zaledwie kilku składników.
Składniki:
- 800 g gotowanego selera 1 szt
- 3-4 kawałki marchwi
- szczypiorek
- 250 g miękkiego twarogu
- 250 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek majonezu
- łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- sok cytrynowy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Obrany seler pokroić w ćwiartki. Umieścić w osolonej wodzie. Dodaj łyżkę soku z cytryny.
Ugotować do miękkości i odlać wodę. Pozwól mu ostygnąć. Drobno zetrzyj ugotowany seler.
Umyj i obierz marchewkę. Zetrzyj w taki sam sposób jak seler. Drobno posiekaj szczypiorek.
W misce wymieszaj twaróg i jogurt. Dodaj majonez lub musztardę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj drobno posiekany szczypiorek, marchewkę i seler. Dodaj sok z cytryny do smaku. Odstawiamy do lodówki, wtedy pasta smakuje najlepiej.
Rozsmarowujemy go na kanapkach, ciastach czy tostach.
Comments are closed.