Zapomnij o racuchach: Te smażone serniczki smakują wybornie, zaskoczą całą Twoją rodzinę.

Ten przepis musicie koniecznie wypróbować! To całkowita nowość i gdy podacie je gościom lub rodzinie, na pewno wzbudzicie ogromne zaciekawienie! Przygotowanie jest bardzo proste, a świeżo z patelni, jeszcze ciepłe, rozpływają się w ustach! W połączeniu z sosem truskawkowym zrobią furorę na Twoim przyjęciu!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki bardzo zimnej wody
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g mrożonych truskawek
  • 200 g sera białego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Dwa jajka rozkłócić widelcem. W mące zrobić dołek, dodać szczyptę soli oraz łyżkę cukru, wymieszać. Dodać jajka i mieszać widelcem. Gdy powstaną grudki, dodać wodę i zagniatać, aż w misce nie będzie mąki. Zagniatać ciasto przez 10 minut (w razie potrzeby podsypać mąką), a następnie owinąć folią i zostawić na 30 minut.

Truskawki posypać 3 łyżkami cukru i zagotować w rondelku. Gotować aż zgęstnieją, odstawić. Biały ser połączyć ze śmietanką oraz cukrem. Po 30 minutach, odwinąć ciasto z foli, przekroić na pół i każdą część cienko rozwałkować w kształt kwadratu.

Każdy kwadrat podzielić na 4 mniejsze kwadraty. Każdy kwadrat obrócić tak, aby przypominał romb, na środku ułożyć 2 łyżki sera i zwinąć, jak w filmiku. Smażyć na rozgrzanym na średnim ogniu oleju na złoty kolor.

Gotowe serniczki najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni, szczególnie oprószone cukrem pudrem. Smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!