Zapomnij o racuchach: Te smażone serniczki smakują wybornie, zaskoczą całą Twoją rodzinę.
Ten przepis musicie koniecznie wypróbować! To całkowita nowość i gdy podacie je gościom lub rodzinie, na pewno wzbudzicie ogromne zaciekawienie! Przygotowanie jest bardzo proste, a świeżo z patelni, jeszcze ciepłe, rozpływają się w ustach! W połączeniu z sosem truskawkowym zrobią furorę na Twoim przyjęciu!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bardzo zimnej wody
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 200 g mrożonych truskawek
- 200 g sera białego
- 100 ml śmietanki kremówki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Dwa jajka rozkłócić widelcem. W mące zrobić dołek, dodać szczyptę soli oraz łyżkę cukru, wymieszać. Dodać jajka i mieszać widelcem. Gdy powstaną grudki, dodać wodę i zagniatać, aż w misce nie będzie mąki. Zagniatać ciasto przez 10 minut (w razie potrzeby podsypać mąką), a następnie owinąć folią i zostawić na 30 minut.
Truskawki posypać 3 łyżkami cukru i zagotować w rondelku. Gotować aż zgęstnieją, odstawić. Biały ser połączyć ze śmietanką oraz cukrem. Po 30 minutach, odwinąć ciasto z foli, przekroić na pół i każdą część cienko rozwałkować w kształt kwadratu.
Każdy kwadrat podzielić na 4 mniejsze kwadraty. Każdy kwadrat obrócić tak, aby przypominał romb, na środku ułożyć 2 łyżki sera i zwinąć, jak w filmiku. Smażyć na rozgrzanym na średnim ogniu oleju na złoty kolor.
Comments are closed.