Sernik lwowski – wręcz rozpływa się w ustach. Najlepszy jaki jadłam. Na samą myśl ślinka cieknie
Sernik, serniczek, kto by nie miał ochoty go zjeść, na samą myśl o nim, aż już czuje jego smak i zapach…
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast jakie piecze się od pokoleń w Polsce, można znaleźć go w naprawdę wielu odsłonach, jednak za każdym razem jest niesamowicie smaczny i wyjątkowy.
Czy to trudne ciasto? Do momentu wypróbowania poniższego przepisu uważałam, że to jedno z trudniejszych ciast, choć tak dobrze znanych.
Dzisiejszy przepis to kilka dobrze dopasowanych składników, które tworzą niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Nie ma też opcji, że nie wyjdzie, a z talerza zniknie błyskawicznie.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- 500 g twarogu z wiaderka półtłusty
- 3 jajka rozmiar L lub 4 mniejsze
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cytryna
- ok 100 g rodzynek lub żurawiny
Sposób przygotowania ciasta
Rodzynki lub żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw. W międzyczasie w dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier puder, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksuj aż do połączenia się składników. Cytrynę dokładnie wyszoruj i polej wrzątkiem. Z tak wyparzonej cytryny zetrzyj do masy serowej skórkę.
Odcedź rodzynki lub żurawinę i dodaj do masy serowej, dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem blaszki i piecz w 180 stopniach przez 45 minut. Jak minie 45 minut, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 10 minut. Następnie wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
Składniki potrzebne do przygotowania polewy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki kakao
Sposób przygotowania polewy
Rozpuść mało, dodaj cukier puder i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj aż ładnie się rozpuści i połączy, pamiętaj aby nie doprowadzić do zagotowania.
Comments are closed.