Ten sernik z tego przepisu zawsze super smakuje, pięknie rośnie i nigdy nie opada. Sekretem jest jeden składnik

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik to najpopularniejsze ciasto przygotowywane na różnego rodzaju okazje lub nawet bez żadnej okazji. Znajdziesz tutaj przepis na sernik, który nigdy nie opada i zawsze wszystkim smakuje.

Składniki:

  • ser z wiaderka – 1 kg
  • żółtka – 6 sztuk
  • białka – 6 sztuk
  • budyń śmietankowy bez cukru – 2 opakowania
  • mleko skondensowane (zimne) – 1 puszka
  • sok z cytryny
  • śmietana 36 % – 100 ml
  • starta skórka z cytryny

Przygotowanie:

Za pomocą mikser zmiksuj ze sobą żółtka, budyń, ser, mleko skondensowane, sok oraz skórkę z cytryny.  Miksuj na najmniejszych obrotach przez około 10-15 min. Białka ubij dodając trochę soli. Teraz łyżką delikatnie wymieszaj pianę. Do tortownicy przelej białka i przygotowaną wcześniej masę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Sernik piecz przez około 30 minut w tej temperaturze. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni. Nakryj sernik papierem do pieczenia  i piecz ponownie przez około 40 minut w zmniejszonej temperaturze.

Gdy sernik będzie upieczony, odstaw go i poczekaj aż wystygnie, następnie posyp zimny sernik cukrem pudrem oraz oblej polewą i udekoruj wedle własnego uznania. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!