Bije wszelkie rekordy w szybkości przygotowania i jest doskonałe w smaku. Idealne ciasto na każdy dzień.

Przepyszny sernik, który zrobisz w mgnieniu oka. Ciasto jest tak pyszne, że przygotujesz je kilka razy w tygodniu.

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurt
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła

Na nadzienie:

  • 400 g twarogu
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej

Do posmarowania: 

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

Do miski dodaj jajka, cukier, sól, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj śmietankę i dobrze wymieszaj.

Do większej miski z mąką wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką. Następnie widelcem dodać masło. Wymieszaj rękami.

Na koniec dodaj masę jajeczną, wymieszaj szpatułką i wymieszaj ciasto rękami. Ciasto zawijamy w plastikową torbę. Wstaw do lodówki na 20-30 minut.

Do miski z twarogiem dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, skrobię. Za pomocą miksera ręcznego ubić do rzadkiej śmietany. Ciasto kroimy w około jedną trzecią.

Większość ciasta wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy na całej powierzchni. Następnie wlej serek śmietankowy i wyrównaj go równomiernie.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w cieńsze paski za pomocą ząbkowanej krajalnicy. Ciasto układamy na kremie w kształcie kratki i zaginamy brzegi

Brzegi ciasta posyp żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Talerz wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem i możemy podawać. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!