Dla wszystkich potrzebujących skutecznego środka na kaszel i suchość w gardle, polecamy przepis na kakaowy środek przeciwkaszlowy.
Przygotuj sobie
- 300 g miodu,
- łyżkę cukru,
- 100 g kakao w proszku,
- 300 g masła.
Przygotowanie rozpocznij od rozpuszczenia masła we wcześniej przygotowanym garnku. Lepiej zrobić to na kuchence, zamiast używać w tym celu mikrofalówki. Do garnka nalej podaną wcześniej ilość oleju, rondelek umieść na małym ogniu.
Następnie dodaj do garnka miód i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętaj, że masa nie może się zagotować. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodaj do garnka cukier, a następnie gotuj całość, aż do momentu, gdy całkowicie się rozpuści. Ostatnim krokiem będzie dodanie kakao w proszku.
Po ugotowaniu odstaw masę do ostygnięcia. Dopiero tak schłodzony napój możesz wstawić do lodówki. Kakaowy środek możesz przechowywać w lodówce nawet 6 miesięcy.
Comments are closed.