Niezwykle smaczne klopsiki z mięsa mielonego: Przekonaj się, jakie są smaczne. Sprawdzony przepis
Klopsiki w sosie z mięsa mielonego są świetną propozycją na pyszne danie.
Zapewne będzie ono smakować każdemu ten niezwykle sycący posiłek.
Składniki na mięso:
- 130 g ulubionego ryżu,
- 1/2 kg mielonego mięsa,
- 100 g cebuli,
- 100 g marchewki,
- 1 jajko,
- 3 ząbki czosnku,
- sól do smaku,
- czarny pieprz do smaku.
Składniki na sos:
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 50 g kwaśnej śmietany,
- 20 g oleju,
- 150 ml wody,
- 10 g słodkiej papryki,
- sól do smaku,
- czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umieścić w misce i dodać do niego ryż wraz z drobniutko posiekaną cebulą. Marchewkę po obraniu i umyciu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Dodać ją również do mięsa z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz jajka. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać – najlepiej ręcznie.
Z przygotowanej mięsnej mieszaniny formować klopsiki i układać je w niedużych odstępach w formie do pieczenia (może być np. naczynie żaroodporne. Kwaśną śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, czerwoną papryką, olejem i przyprawami.
Zaleca się, aby do tej czynności zastosować najlepiej trzepaczkę, ponieważ dzięki niej nie powstaną grudki i powstanie jednolity sos.
Potem rozcieńczyć go z wodą i polać mięsne kulki. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec można jeszcze danie posypać startym serem.
Składniki:
- 250 g kapusty,
- 600 g dowolnego mielonego mięsa,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- twardy ser,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Posiekaną kapustę wymieszać z mięsem mielonym i posiekaną cebulą oraz resztą składników. Uformowane kulki układać na formie do pieczenia wysmarowanej olejem.
Comments are closed.