Przekonaj się jak łatwo je zrobić. Smaczne kotlety z piekarnika, które znikają ze stołu w błyskawicznym tempie.

Z powyższej ilości składników wychodzi około 12 kotletów średniej wielkości, jeden z nich waży 70 gramów. Jeśli masz kg mięsa, uda Ci się przygotować 24 kotleciki.

2 sposoby formowania kotletów:

  1. Na łyżkę nałóż trochę przygotowanej mieszanki. Dłońmi ulep z niej kulkę, a następnie przełóż do jednej ręki. Drugą dłonią lekko dociśnij, aby spłaszczyć kotlecika.
  2. Zwilż ręce wodą. Nałóż do miski odrobinę mieszanki. Lekko mokrymi dłońmi obracaj mięso w misce aż wyjdzie z niego kulka. Lekko spłaszcz kulkę i gotowe!

Podawanie pieczonych kotletów

Kotlety często podaje się z ogórkami kiszonymi, pomidorami i kaszą gryczaną. Najlepszą z opcji jest jednak uzupełnienie dania puree z ziemniaków oraz surówką ze świeżych warzyw.

Danie smakuje świetnie również z prostym do przygotowania sosem czosnkowym. Wystarczy wymieszać w misce śmietanę, zmiażdżony czosnek oraz zioła. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos ten idealnie podkreśli smak kotletów.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!