Przekonaj się jak łatwo je zrobić. Smaczne kotlety z piekarnika, które znikają ze stołu w błyskawicznym tempie.
Z powyższej ilości składników wychodzi około 12 kotletów średniej wielkości, jeden z nich waży 70 gramów. Jeśli masz kg mięsa, uda Ci się przygotować 24 kotleciki.
2 sposoby formowania kotletów:
- Na łyżkę nałóż trochę przygotowanej mieszanki. Dłońmi ulep z niej kulkę, a następnie przełóż do jednej ręki. Drugą dłonią lekko dociśnij, aby spłaszczyć kotlecika.
- Zwilż ręce wodą. Nałóż do miski odrobinę mieszanki. Lekko mokrymi dłońmi obracaj mięso w misce aż wyjdzie z niego kulka. Lekko spłaszcz kulkę i gotowe!
Podawanie pieczonych kotletów
Kotlety często podaje się z ogórkami kiszonymi, pomidorami i kaszą gryczaną. Najlepszą z opcji jest jednak uzupełnienie dania puree z ziemniaków oraz surówką ze świeżych warzyw.
Comments are closed.