Moja Babia zawsze mówiła: Kto zje tę zupę, ten nie zachoruje. Przepis, który wzmocni zdrowie, odstraszy wszystkie chory, a do tego świetnie smakuje.
Zupy zawierają wiele witamin i składników mineralnych, dlatego powinny stanowić podstawę naszej diety. W poniższym artykule przedstawimy przepisy na niezwykle zdrowe zupy, mające działanie wspierające odporność.
Niesamowita zupa na poprawę odporności i złagodzenie bólu gardła
Składniki:
- 1,5 główki czosnku + kilka dodatkowych ząbków
- 1l bulionu
- 2 łyżki masła lub smalcu
- 5 – 6 średnich ziemniaków
- razowa bagietka lub chleb
- przyprawy – liść laurowy, pieprz czarny sól
Do serwowania:
- Ser tarty
- Chleb tostowy lub bagietka (można posmarować czosnkiem)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie obrać czosnek. Masło roztopić w rondelku, gdy będzie płynne, dodać do niego ziemniaki i smażyć około 2 minuty. Do garnka dodajemy kolejny czosnek i przyprawy. Po wymieszaniu składników zalewamy wszystko bulionem, gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe, a powstałą zupę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupa jest już gotowa do spożycia, jednak jeżeli wolisz, możesz dodać do niej więcej czosnku. Im więcej czosnku, tym większa jej moc, jednak należy robić to z rozwagą, aby nie przesadzić z siłą.
Uwaga: W związku z dużą zawartością czosnku w zupie, osoby chorują na niskie ciśnienie, powinny zachować umiar w spożywaniu jej.
Rosół mocy
Składniki:
- 1/4selera
- 1 kalarepa
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 kurczak
- 2 ząbki czosnku
- 5 kulek czarnego pieprzu
- 5 kulek kolorowego pieprzu
- 1 pęczek ziół do smaku (rozmaryn, tymianek, estragon, oregano)
- 5 liści laurowych
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka. Następnie należy dodać oczyszczone warzywa korzeniowe. Cebulę, marchewkę i pietruszkę wystarczy przekroić na pół, a większe warzywa można pokroić drobniej. Czosnek należy obrać z łupin i dodać do pozostałych składników. Całość zalewamy zimną wolą i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy woda zacznie się gotować, to zbieramy powstałą piankę proteinową powstałą na powierzchni wywaru. Zmniejszamy ogień i gotujemy bulion przez około 1,5 godziny. Gdyby woda nadmiernie wyparowała, to zawsze można uzupełnić ją.
Po upływie wskazanego czasu należy wyjąć z wywaru mięso i warzywa. Składniki te należy rozdrobnić, aby ułatwić podawanie zupy. Można dodać makaron do smaku.
Zupa cebulowa
Składniki:
- 2 żabki czosnku
- 4 młode cebule
- 50 g imbiru
- 6 filiżanek wywaru z kurczaka
- 1 papryczka chili
- olej i sól morska
Przygotowanie:
Na olejmu podsmażamy posiekaną cebulę imbir i czosnek. Następnie zminiejszamy temparaturę i dodajemy bulion. Mieszankę należy gotować przez 20 minut, a po tym czasie dodać do niej posiekane chili i sól. Zupa jest gotowa do podania.
Zupa czosnkowa na stany zapalne i grypę
Składniki:
- 6 pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 łyżka vegety
- sól i pieprz do smaku
- majeranek
- 2 łyżki mąki
- pietruszka
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka masła lub oleju
- około 1,5 litra bulionu lub czystej wody z 2 kostkami bulionu
Do serwowania:
- tarty ser
- 2-3 kromki pokrojonego w kostkę chleba
Przygotowanie:
Masło roztopić w rondelku i usmażyć na nim rozdrobniony czosnek. Posypać go mąką, wymieszać i zalać bulionem. Następnie należy dodać pokrojone ziemianki i ugotować je na miękko. Im dłużej gotowane ziemianki, tym zupa będzie gęstsza.
Po ugotowaniu ziemniaków zdjąć zupę z ognia i doprawić. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż do momentu powstania grzanek. Grzanki dodajemy do każdej porcji tuż przed podaniem. Zupę można serwować też w wydrążonym bochenku chleba. Świetnie będzie smakować z dodatkiem tartego sera.
Comments are closed.