Soczyste mięso w delikatnej kapuście na stałe zagości w Twoim domu: Nowa odsłona tradycyjnych gołąbków.

Szukasz pomysłu na dobry obiad, który zachwyci swoim smakiem?

Przepis, który zaraz poznasz sprawi, że zapomnisz o klasycznych gołąbkach. To danie możesz serwować zarówno na co dzień, jak i w czasie Świąt czy ważnych uroczystości. Ważną rolę odgrywa tutaj sos, który dodaje mięsu niesamowitego smaku.

Czego potrzebujesz do wykonania tego dania?

  • steki wieprzowe
  • 150 ml śmietany
  • około 3-4 pomidory
  • kapustę pekińską
  • marchewkę
  • cebulę
  • łyżkę mąki pszennej
  • ulubione przyprawy do smaku.

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia cebuli w paski, a następnie podsmaż ją na oleju. Posiekaj marchew i podsmaż ją na tej samej patelni, co cebulkę, ale nie mieszaj obu warzyw razem.

Po odpowiednim przykryciu mięsa rozbij je na cienkie plastry, a następnie przypraw je solą i pieprzem po obu stronach.

Twardsze liście kapusty włóż do miski z wrzątkiem i poczekaj około 5 minut, aż zmiękną. Po tym czasie wyjmij je i wysusz. Nałóż na liście mięso oraz cebulkę i marchew. Każdy z liści zawiń w rulon, a następnie połóż je w garnku.

Pokrój pomidory i połóż na ruloniki, a wszystko skrop gorącą wodą. Całość przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Wymieszaj posiekany koper wraz ze śmietaną i mąką. Po upływie 30 minut dodaj sos do garnka.

Gdy sos zgęstnieje, danie jest gotowe do podania.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!