Soczyste kotleciki mięsne prosto z Grecji. Nie jadłaś jeszcze tak dobrych. Smak nie do opisania.
Dziś przeniesiemy się do ciepłej, słonecznej Grecji dzięki pysznym, soczystym kotlecikom mięsnym z kaszą.
Na pewno miło zaskoczycie i zadowolicie zarówno swoich domowników jak i gości, ponieważ danie to nadaje się na każdą okazję. Nasza propozycja opiera się na gryce w sosie pomidorowym i mięsie.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 150g kaszy gryczanej
- 2 jajka
- mąka
- 2 cebule
- olej roślinny
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyj grykę, a następnie wsyp ją do wrzącej, osolonej wody. Gotuj, aż gryka stanie się miękka. Ostudź. Zmiel w maszynce do mięsa 1 cebulę i połącz ją z mięsem.
Do mięsa i cebuli dodaj jajka, sól oraz pieprz. Wymieszaj razem składniki. Stopniowo dodawaj grykę i ponownie dokładnie wszystko wymieszaj. Z przygotowanej masy ulep małe kotlety i obtocz je w mące. Rozgrzej na patelni olej i smaż kotlety aż z obu stron osiągną złoty kolor.
Pokrój drugą cebulę i podsmaż ją z odrobiną oleju na drugiej patelni. Następnie dodaj do niej sos pomidorowy i chwilę podgrzewaj. Włóż do sosu gotowe kotlety i duś je na średnim ogniu, pod przykrywką przez około 20-25 min.
Gotowe!
Mamy nadzieję, że ten przepis urozmaici trochę wasze codzienne menu. Danie jest proste i szybkie, ale bardzo pyszne!
Comments are closed.