Kremowy soczysty kurczak pieczony w marynacie kefirowej. Unikalny przepis tutaj.

Dania z kurczaka mają wielu zwolenników – zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. W dodatku jest to mięso proste i szybkie do przyrządzenia.

Dzisiaj chcemy Ci zaproponować sprawdzony przepis na przepyszne, kremowe udka z kurczaka pieczone w marynacie z kefiru. Wiadomo, że kefir jest bardzo zdrowym napojem – lekkostrawnym i wspomagającym oczyszczanie organizmu. Przygotowane mięso właśnie dzięki niemu będzie idealnie soczyste i miękkie.

Składniki na udka pieczone w kefirowej marynacie:

  • 700 g udek z kurczaka
  • 200 ml kefiru
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól – do smaku

Przygotowanie

Udka z kurczaka dokładnie umyj i osusz serwetką lub papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbij wałkiem lub tłuczkiem. Mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Między kawałki mięsa dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.

Przygotuj marynatę: Kefir dokładnie wymieszaj z musztardą Dijon, papryką słodką i solą. Gotową marynatą zalej udka i odstaw przynajmniej na 1 godzinę, aby mięso przeszło aromatem przypraw.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz udka przez około 50-60 minut.

Wyjmij z piekarnika i podawaj na stół – jako dodatku możesz użyć ryżu, ziemniaków lub warzyw – z każdym będą smakowały wyśmienicie. Smacznego!

Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis, a zobaczysz, że zachwycisz swoją rodzinę i będziesz go przygotowywać wielokrotnie!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!