Kremowy soczysty kurczak pieczony w marynacie kefirowej. Unikalny przepis tutaj.
Dania z kurczaka mają wielu zwolenników – zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. W dodatku jest to mięso proste i szybkie do przyrządzenia.
Dzisiaj chcemy Ci zaproponować sprawdzony przepis na przepyszne, kremowe udka z kurczaka pieczone w marynacie z kefiru. Wiadomo, że kefir jest bardzo zdrowym napojem – lekkostrawnym i wspomagającym oczyszczanie organizmu. Przygotowane mięso właśnie dzięki niemu będzie idealnie soczyste i miękkie.
Składniki na udka pieczone w kefirowej marynacie:
- 700 g udek z kurczaka
- 200 ml kefiru
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól – do smaku
Przygotowanie
Udka z kurczaka dokładnie umyj i osusz serwetką lub papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbij wałkiem lub tłuczkiem. Mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Między kawałki mięsa dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.
Przygotuj marynatę: Kefir dokładnie wymieszaj z musztardą Dijon, papryką słodką i solą. Gotową marynatą zalej udka i odstaw przynajmniej na 1 godzinę, aby mięso przeszło aromatem przypraw.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz udka przez około 50-60 minut.
Wyjmij z piekarnika i podawaj na stół – jako dodatku możesz użyć ryżu, ziemniaków lub warzyw – z każdym będą smakowały wyśmienicie. Smacznego!
Comments are closed.