Lekkie surówki z marchewką – Zjedz nawet po 21 i nadal chudnij. Niskokaloryczne i zdrowe
Marchew jest niezwykle smacznym warzywem, które może być użytkowane na wiele sposobów. Zawiera również duże ilości składników mineralnych i witamin, dzięki czemu pomaga obniżać stężenie cholesterolu całkowitego we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Poprawia odporność, a dzięki wysokiej zawartości prowitaminy A przyczynia się do pięknego i zdrowego wyglądu skóry. Surówki są jednym z najciekawszych i najzdrowszych form wykorzystania marchewki. Stanowią wyśmienity dodatek do obiadów oraz stanowią często element znanego wszystkim „talerza surówek”. Przygotowane na słodko będą idealną przekąską.
Poniżej znajdziesz 4 ciekawe przepisy na surówki z użyciem marchewki. Konieczne dodaj do nich źródło tłuszczów (jogurt naturalny, olej, śmietankę), które poprawi przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Surówka marchwiowa z dodatkiem jajka
Składniki:
- 4 – 5 średnich marchewek,
- 5- 6 ugotowanych na twardo jajek,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietanki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szczypta soli,
- wybrane zioła (koper, nać pietruszki, szczypiorek)
Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Jaja pokroić drobno lub zetrzeć na tej samej tarce co marchew. Całość połączyć ze sobą, dodać sól, pieprz, jogurt naturalny lub śmietankę i dokładnie wymieszać. Podawać z dodatkiem ulubionych świeżych ziół (kopru, natki pietruszki, bazylii lub szczypiorku).
Comments are closed.