Lekkie surówki z marchewką – Zjedz nawet po 21 i nadal chudnij. Niskokaloryczne i zdrowe
Składniki:
- 2 – 3 średniej wielkości marchewki,
- 1/4 główki białej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub lnianego,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę drobno posiekać, osolić i wymieszać. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem i olejem.
Surówka z marchewki i rodzynek (na słodko)
Składniki:
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 100 gramów rodzynek sułtańskich,
- 100 gramów jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 szczypta cynamonu do smaku.
Przygotowanie:
Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Przygotować dressing. Wymieszać sok z cytryny, miód, cynamon i jogurt naturalny. Marchew z rodzynkami połączyć i dodać sos. Wszystkie składniki wymieszać. Przed podaniem przygotowaną surówkę wstawić do lodówki na ok. 15 minut.
Comments are closed.