Lekkie surówki z marchewką – Zjedz nawet po 21 i nadal chudnij. Niskokaloryczne i zdrowe
Składniki:
- 2 średniej wielkości marchwie,
- 2 jabłka,
- sól, pieprz do smaku,
- 3 jaja ugotowane na twardo,
- ćwierć średniej cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 gramów twardego sera,
- kefir lub jogurt naturalny do polania surówki.
Przygotowanie:
Jaja obrać ze skorupek. Jabłka i marchew umyć i obrać. Składniki zetrzeć na tarce i odłożyć w osobnych naczyniach. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać. Wyeliminowanie jej gorzkiego smaku będzie możliwe dzięki przelaniu jej wrzącą wodą i następnym zanurzeniu przez 3 minuty w bardzo zimnej wodzie.
Po przecedzeniu przez drobne sito cebulę dodać do naczynia z marchwią. W głębokiej misce układać warstwy sałatki w odpowiedniej kolejności: cebula, jabłko, jajko, marchew + czosnek, starty ser. Następnie powtarzać warstwy aż do zużycia wszystkich składników.
Sałatkę polać kefirem lub jogurtem naturalnym. Przed podaniem włożyć na półtorej godziny do lodówki. Tak przygotowane lekkie, pyszne i soczyste surówki są idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Powinny na stałe znaleźć się w Twoim jadłospisie!
Comments are closed.