Szykowne suszone pomidory: szybki sposób w piekarniku. Na świątecznym stole jest to przystawka numer 1.
Idealne suszone pomidory to te suszone w promieniach południowego słońca. Ale w warunkach naszego klimatu przy niestabilnej pogodzie pomysł przygotowanie tych włoskich przysmaków musi być dostosowany do warunków.
Dlatego dziś proponujemy Ci sprawdzony przepis na przyspieszone przygotowanie suszonych pomidorów. Dzięki kilku sztuczkom i piekarnikowi w krótkim czasie możesz cieszyć się wspaniałym smakiem tego przysmaku!
Aby przyspieszyć proces suszenia, usuń wnętrze pomidorów z sokiem i nasionami. Można je wykorzystać do przygotowania np. sosu pomidorowego . Ważne jest również, aby wybrać odpowiednią odmianę pomidorów : np. pomidory śliwkowe.
Rada! Należy pamiętać, że po wysuszeniu waga i objętość warzyw zmniejsza się kilkakrotnie. Dlatego z 1 kg świeżych pomidorów otrzymasz słoik około 200-250 g.
Składniki
- Pomidory 1,5 kg
- Włoskie zioła 3-4 łyżeczki
- Czosnek 10 ząbków
- Oliwa z oliwek 0,5 szklanki
- Sól 1 łyżka
- Rozmaryn do smaku
Przygotowanie
Pomidory umyj, osusz, pokrój na pół lub na ćwiartki. Użyj łyżeczki, aby usunąć wnętrze pomidorów z nasionami. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, lekko nasmaruj ją olejem. Połóż pomidory do góry na pergaminie. Posyp pomidory solą i włoskimi ziołami.
Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200–220 stopni na 30 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 140 stopni i kontynuuj suszenie przez kolejne 1,5 godziny z uchylonymi drzwiami. W międzyczasie drobno posiekaj czosnek i doprowadź do wrzenia oliwę z oliwek, po czym zdejmij ją z ognia.
Pomidory, czosnek i gałązki rozmarynu ułóż ciasno warstwami w wysterylizowanym suchym słoju. Zalej pomidory gorącym olejem, zakręć pokrywką i zawiń słoik ręcznikiem, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj tak przyrządzone pomidory w lodówce.
Jeśli nie planujesz przechowywać suszonych pomidorów przez długi czas, możesz dodać garść kostek sera feta do słoika. Ser zostanie wypełniony aromatem czosnku, pomidorów oraz ziół i zamieni się w nieziemsko smaczny przysmak!
Comments are closed.