Szykowne suszone pomidory: szybki sposób w piekarniku. Na świątecznym stole jest to przystawka numer 1.

Idealne suszone pomidory to te suszone w promieniach południowego słońca. Ale w warunkach naszego klimatu przy niestabilnej pogodzie pomysł przygotowanie tych włoskich przysmaków musi być dostosowany do warunków.

Dlatego dziś proponujemy Ci sprawdzony przepis na przyspieszone przygotowanie suszonych pomidorów. Dzięki kilku sztuczkom i piekarnikowi w krótkim czasie możesz cieszyć się wspaniałym smakiem tego przysmaku!

Aby przyspieszyć proces suszenia, usuń wnętrze pomidorów z sokiem i nasionami. Można je wykorzystać do przygotowania np. sosu pomidorowego . Ważne jest również, aby wybrać odpowiednią odmianę pomidorów : np. pomidory śliwkowe.

Suszone pomidory w piekarniku

Rada! Należy pamiętać, że po wysuszeniu waga i objętość warzyw zmniejsza się kilkakrotnie. Dlatego z 1 kg świeżych pomidorów otrzymasz słoik około 200-250 g.

Składniki

  • Pomidory 1,5 kg
  • Włoskie zioła 3-4 łyżeczki
  • Czosnek 10 ząbków
  • Oliwa z oliwek 0,5 szklanki
  • Sól 1 łyżka
  • Rozmaryn do smaku

Przygotowanie

Pomidory umyj, osusz, pokrój na pół lub na ćwiartki. Użyj łyżeczki, aby usunąć wnętrze pomidorów z nasionami. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, lekko nasmaruj ją olejem. Połóż pomidory do góry na pergaminie.  Posyp pomidory solą i włoskimi ziołami.

suszone pomidory w piekarniku

Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200–220 stopni na 30 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 140 stopni i kontynuuj suszenie przez kolejne 1,5 godziny z uchylonymi drzwiami. W międzyczasie drobno posiekaj czosnek i doprowadź do wrzenia oliwę z oliwek, po czym zdejmij ją z ognia.

jak suszyć pomidory

Pomidory, czosnek i gałązki rozmarynu ułóż ciasno warstwami w wysterylizowanym suchym słoju. Zalej pomidory gorącym olejem, zakręć pokrywką i zawiń słoik ręcznikiem, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj tak przyrządzone pomidory w lodówce.

Włoskie pomidory suszone na słońcu

Jeśli nie planujesz przechowywać suszonych pomidorów przez długi czas, możesz dodać garść kostek sera feta do słoika. Ser zostanie wypełniony aromatem czosnku, pomidorów oraz ziół i zamieni się w nieziemsko smaczny przysmak!

Następnego dnia można już podawać przekąskę. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!