Bardzo smaczna sałatka na zimę z świeżych warzyw. To świetny sposób na zachowanie letnich smaków na chłodniejsze dni.
Dzisiaj przygotujemy bardzo smaczną sałatkę na zimę z świeżych warzyw. To świetny sposób na zachowanie letnich smaków na chłodniejsze dni. Zaczynajmy!
Składniki:
- 500 g kapusty
- 500 g papryki
- 150 g cebuli
- 600 g pomidorów
- 180 g marchewki
- 130 ml oleju
- 50 ml octu spirytusowego 9%
- 25 g soli
- 50 g cukru
- Trochę pieprzu w ziarnach
Instrukcje:
Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Posiekaj kapustę i umieść ją w dużej misce. Obierz i zetrzyj marchewki, dodaj je do kapusty. Papryki pokrój na pół, usuń uszkodzone części i poszatkuj. Dodaj do miski. Cebulę pokrój na pół i poszatkuj na cienkie paski. Dodaj do miski. Pomidory pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty warzyw. Do warzyw dodaj 130 ml oleju, 50 ml octu spirytusowego, 25 g soli, 50 g cukru i trochę pieprzu w ziarnach. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Odstaw sałatkę na 10-15 minut, aby warzywa uwolniły trochę soku. Przełóż sałatkę do czystych słoików, napełniając je do góry. Upewnij się, że każdy słoik zawiera także sok warzywny. Jeśli brakuje soku, dodaj 1-2 łyżki wody do każdego słoika. Na dnie dużego garnka włóż bawełnianą ściereczkę i ustaw słoiki tak, aby się nie dotykały. Wlej wodę o temperaturze pokojowej do garnka, aż słoiki będą zanurzone do wysokości około 2 palców.
Podgrzewaj wodę na maksymalnej temperaturze. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz temperaturę i gotuj słoiki przez 20 minut. Po 20 minutach wyłącz ogień i zostaw słoiki w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Wytrzyj słoiki i przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu słoika, przechowuj go w lodówce.
Comments are closed.