Smażone i sycące placki ziemniaczane z serem mozzarella to doskonałe danie obiadowe dla całej rodziny – Przepis.
Poniżej znajdziesz przepis na placki ziemniaczane w zupełnie nowej odsłonie!
To popularne danie uwielbiane przez wszystkich, wzbogacone o dodatkowe składniki i podawane w nieco innej formie, z pewnością przypadnie Tobie i osobom, którym je zaserwujesz do gustu.
Potrzebne produkty:
- ziemniak – 1 szt.
- mleko – 55 ml
- mąka pszenna – 90 g
- ser mozarella – 150 g
- majonez – 2 łyżki
- masło – 10 g
- sól – wedle uznania
Sposób wykonania:
Należy zacząć od przygotowania ciasta na placki. W tym celu najpierw rozpuść masło, a następnie połącz je i wymieszaj z pozostałymi składnikami – mlekiem oraz masłem. Dopraw solą do smaku.
Ciasto wyrabiaj przez czas około 5 minut, po czym umieść je w naczyniu przykrytym folią spożywczą i zostaw w lodówce na mniej więcej 1 godzinę.
W tym czasie wstaw ziemniaki. Ugotuj je do miękkości, a następnie zetrzyj na tarce. Osobno zetrzyj ser.
Do startych ziemniaków dodaj majonez i razem wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki i cienko rozwałkuj przy pomocy wałka.
Na tak przygotowanym placku umieść kolejno: ser, ziemniaki, drugą warstwę sera. Złącz dokładnie brzegi ciasta na samym czubku.
Całość ponownie lekko rozwałkuj.
Placek piecz na małym ogniu na wysmarowanej wcześniej tłuszczem patelni, aż do zrumienienia z obu stron na złoty kolor.
Wskazówki:
Jako nadzienie możesz wykorzystać wczorajsze kartofle pozostałe z obiadu. Możesz również zastosować dowolny, inny rodzaj twardego sera oraz wzbogacić potrawę o dodatki takie jak np. suszone pomidory czy ulubione zioła.
Comments are closed.