Wystarczy 1 szklanka truskawek i 1,5 litra domowego syropu gotowe: nie trzeba go sterylizować, bez dodatku chemii

Przepis na przygotowane domowej wersji syropu z truskawek jest bardzo prosty. Każdy, kto uwielbia te aromatyczne i pyszne owoce, koniecznie powinien spróbować przetestować tą recepturę.

Co będzie potrzebne do wykonania syropu? Przede wszystkim świeże truskawki. Do wykonania 1,5 litra syropu wystarczy zaledwie szklanka owoców. Przyda się również kawałek gazy.

Poza tym trzeba będzie przygotować także:

  • 850 mln wody,
  • 1 łyżkę kwasku cytrynowego,
  • 1 kg cukru,
  • 80 liści truskawek.

Jeżeli wszystkie składniki są już przygotowane, to należy rozpocząć od dokładnego opłukania owoców i usunięcia szypułek.

Następnie umieszczamy umyte truskawki do garnka, zalewamy je wodą i dodajemy do nich liście. Gotujemy przez 10 minut. Po upływie tego czasu należy wywar przecedzić, najlepiej używając w tym celu gazy.

Owoce dodatkowo należy po odcedzeniu przecisnąć przez gazę. Do tak powstałego soku dodajemy cukier oraz kwasek cytrynowy i ponownie umieszczamy na ogniu, gotując około 8-10 minut.

Dodanie cukru oraz kwasku sprawi, że nie będzie potrzebna dodatkowa pasteryzacja, a sam syrop pozwoli na to, by syrop zachował świeżość.

Tak przygotowany syrop, będzie kusił swoim aromatem i idealnie nada się do różnego rodzaju deserów, może zostać wykorzystany jako polewa do lodów czy zastąpić cukier dodawany do herbaty.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!