Szybko i łatwo z zaledwie 1 jajka a piecze się tylko przez 15 minut – Słynna szarlotka z patelni, która doprowadziła cały świat do szaleństwa.

Lista składników:

  • jabłka – 2 sztuki
  • masło – 30 gramów
  • cukier – 30 gramów
  • jajko – 1 sztuka
  • cukier puder – 30 gramów
  • cukier wanilinowy – 8 gramów
  • olej – 30 mililitrów
  • jogurt naturalny – 150 mililitrów
  • mąka – 140 gramów
  • proszek do pieczenia – 8 gramów

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia jabłek w cienkie plasterki. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Na patelnie wykładamy plasterki jabłka, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta, które rozpoczynamy od ubicia jajek z cukrem w celu uzyskania pianki. Powstałą masę mieszamy z olejem i dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu powinna powstać jednolita masa.

Do jabłek dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie równomiernie wylewamy masę i przykrywamy patelnie pokrywką. Aby sprawdzić czy ciasto nie jest surowe, należy nakłuć je wykałaczką (gotowe nie przykleja się do wykałaczki). Ciasto przewracamy na drugą stronę za pomocą talerza i jeszcze chwile „pieczemy”.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!