Szarlotka z budyniową pianką z przepisu mojej babci – Każdy kawałek rozpływa się w ustach.

Przepis idealny dla łasuchów i miłośników ciast. Jeżeli lubisz szarlotkę, ten sposób z pewnością przypadnie Ci do gustu, a być może sprawi, że już nigdy nie skorzystasz z przepisu na standardową szarlotkę.

Kruche ciasto, delikatny smak budyniu i soczyste jabłka – zapach tego ciasta wypełni Twoją kuchnię i zaspokoi podniebienia gości!

Nowa wersja tradycji – szarlotka z pianką budyniową

Wszyscy znamy smak soczystego, jabłkowego ciasta z dzieciństwa, które piekła babcia. I choć standardowa szarlotka z jabłkami sama w sobie jest przepyszna, to ta receptura będzie dla niej świetną alternatywą.

Oto składniki, których będziesz potrzebować do przygotowania przepisu:

  • ok. 300 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki),
  • kostka schłodzonego masła (200 g),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ok. 40 g cukru pudru,
  • 4 jaja,
  • odrobina bułki tartej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 opakowania budyniu bez cukru (śmietankowy lub waniliowy)
  • 100 ml oleju,
  • cukier wanilinowy,
  • cukier puder,
  • śmietana 18%

Dodatkowo, do wykonania masy jabłkowej:

  • 1,1 kg jabłek,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • sok z małej cytryny,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

Przepis na szarlotkę – krok po kroku

KRUCHE CIASTO – przygotowanie

Schłodzone i rozdrobnione masło wrzuć do miski, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Zagnieć ciasto, a gdy będzie już gotowe, podziel je na dwie równe części. Zawiń ciasto w folię i włóż do zamrażarki na około godzinę.

MASA JABŁECZNA – przygotowanie

Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Sok odlej. Przygotowane owoce wrzuć na rozgrzaną patelnię, połącz z cukrem i cynamonem oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj i smaż na niewielkim ogniu przez około 8 minut – do momentu, aż sok całkowicie wyparuje. Usmażone jabłka wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i odstaw do ostygnięcia.

SZARLOTKA – przygotowanie

Przygotuj blachę o podobnych wymiarach, najlepiej 23,5 cm x 23,5 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozłóż równomiernie na dnie blachy. Następnie posyp je odrobiną bułki tartej.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, by lekko się zarumieniło – odstaw do lekkiego ostygnięcia. Białka jaj ubij na sztywno i dodaj powoli cukier i cukier wanilinowy, jednocześnie cały czas miksując masę.

Na mniejszych obrotach wsyp budyń i miksuj do połączenia się składników. Dodaj olej i ponownie połącz w jednolitą masę. Na spód wyłóż masę z jabłek i rozprowadź równomiernie. Następnie rozprowadź piankę budyniową. Na samą górę zetrzyj na tarce drugą połowę ciasta.

Ciasto piecz przez około 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Zarumienione ciasto możesz ozdobić cukrem pudrem lub lukrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!