Szarlotka z budyniową pianką z przepisu mojej babci – Każdy kawałek rozpływa się w ustach.
Przepis idealny dla łasuchów i miłośników ciast. Jeżeli lubisz szarlotkę, ten sposób z pewnością przypadnie Ci do gustu, a być może sprawi, że już nigdy nie skorzystasz z przepisu na standardową szarlotkę.
Kruche ciasto, delikatny smak budyniu i soczyste jabłka – zapach tego ciasta wypełni Twoją kuchnię i zaspokoi podniebienia gości!
Nowa wersja tradycji – szarlotka z pianką budyniową
Wszyscy znamy smak soczystego, jabłkowego ciasta z dzieciństwa, które piekła babcia. I choć standardowa szarlotka z jabłkami sama w sobie jest przepyszna, to ta receptura będzie dla niej świetną alternatywą.
Oto składniki, których będziesz potrzebować do przygotowania przepisu:
- ok. 300 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki),
- kostka schłodzonego masła (200 g),
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- ok. 40 g cukru pudru,
- 4 jaja,
- odrobina bułki tartej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 opakowania budyniu bez cukru (śmietankowy lub waniliowy)
- 100 ml oleju,
- cukier wanilinowy,
- cukier puder,
- śmietana 18%
Dodatkowo, do wykonania masy jabłkowej:
- 1,1 kg jabłek,
- 2 czubate łyżki cukru,
- sok z małej cytryny,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
Przepis na szarlotkę – krok po kroku
KRUCHE CIASTO – przygotowanie
Schłodzone i rozdrobnione masło wrzuć do miski, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Zagnieć ciasto, a gdy będzie już gotowe, podziel je na dwie równe części. Zawiń ciasto w folię i włóż do zamrażarki na około godzinę.
MASA JABŁECZNA – przygotowanie
Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Sok odlej. Przygotowane owoce wrzuć na rozgrzaną patelnię, połącz z cukrem i cynamonem oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj i smaż na niewielkim ogniu przez około 8 minut – do momentu, aż sok całkowicie wyparuje. Usmażone jabłka wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i odstaw do ostygnięcia.
SZARLOTKA – przygotowanie
Przygotuj blachę o podobnych wymiarach, najlepiej 23,5 cm x 23,5 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozłóż równomiernie na dnie blachy. Następnie posyp je odrobiną bułki tartej.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, by lekko się zarumieniło – odstaw do lekkiego ostygnięcia. Białka jaj ubij na sztywno i dodaj powoli cukier i cukier wanilinowy, jednocześnie cały czas miksując masę.
Na mniejszych obrotach wsyp budyń i miksuj do połączenia się składników. Dodaj olej i ponownie połącz w jednolitą masę. Na spód wyłóż masę z jabłek i rozprowadź równomiernie. Następnie rozprowadź piankę budyniową. Na samą górę zetrzyj na tarce drugą połowę ciasta.
Comments are closed.