Pieczona szynka czosnkowa – super przepis tylko tutaj – pomysł na mięso, który na pewno Ci zasmakuje

Szynka czosnkowa – to pomysł na mięso, który na pewno Ci się spodoba

Mięso z szynki smakuje bardzo dobrze pieczone, a z czosnkiem jest jeszcze lepsze. Na pewno będziesz wracać do tego przepisu, przy okazji Świąt, ale również jako pomysł na niedzielny obiad dla rodziny.

Potrzebujesz:

  • mięso wieprzowe – 2 kg
  • czosnek – 6 ząbków
  • cebule – 3 szt
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
  • słodka papryka
  • olej roślinny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Umyte mięso należy pokroić w duże plastry. Obrany czosnek pokroić i wymieszać go z mięsem. Tak przygotowane mięso powinno spędzić w lodówce kilka godzin.

Kiedy minie odpowiedni czas cebule pokrojoną w piórka i na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć. Następnie ułożyć mięso, przyprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. Ułożyć jeszcze jedną warstwę cebuli, sos sojowy pomieszać z koncentratem i polać nimi mięso.

Mięso powinno się piec przez 90 minut w 150st C. W połowie pieczenia dobrze zdjąć pokrywkę, by mięso było rumiane. Można je jeść na wiele różnych sposobów, na przykład na obiad w połączeniu z warzywami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!