Tilapia – powody dlaczego już nigdy nie zjem tej ryby.
Przedstawiamy trzy powody, dla których nie powinieneś więcej jeść tej ryby.
Jedzenie ryb jest istotne, ponieważ dostarczają one naszemu organizmowi kwasów omega-3. Kwasy te korzystanie wpływają na nasz organizm, np. dzięki zwalczaniu wolnych rodników, obniżaniu poziomu złych frakcji cholesterolu (LDL) i poprawie kondycji układu krwionośnego.
Tłuste ryby są, takie jak m.in. łosoś, śledź, dorsz lub sardynki, są doskonałym źródłem kwasów omega-3. Warto pamiętać, że choć ryby są zdrowe, to nie wszystkie odznaczają się wysoką zawartością kwasów omega-3. Co więcej, istnieją ryby, które mogą dostarczać nam niekorzystnych dla zdrowia substancji.
Poniżej znajdziesz przykład jednej z takich ryb. Mowa tutaj o tilapie, która choć jest popularną rybą, to nie powinna być przez nas często spożywana. Szczególnie, jeżeli mamy w zwyczaju jeść ryby hodowlane. Dlaczego?
Ten gatunek ryby zawiera bardzo dużą ilość kwasów omega-6, przy niskiej zawartości kwasów omega-3. Jest to bardzo niekorzystny bilans nienasyconych kwasów tłuszczowych, który może mieć niepożądany wpływ na nasze zdrowie.
Zbyt duża ilość kwasów omega-6, bez równoważących ich kwasów omega-3, może prowadzić do rozwoju astmy i stanów zapalnych. A w skrajnych przypadkach, mogą się one przyczynić do powstania nowotworów. Za nie spożywaniem tilapii przemawia również to, że zwykle jest ona hodowana.
A co za tym idzie, może być karmiona wszystkim. I często jest to wykorzystywane przez hodowców, którzy karmią ryby odpadkami z powstającymi przy produkcji żywności. Według naukowców, tilapia hodowana w Chinach, zawiera w sobie bardzo dużo kancerogennych substancji, co może przyczyniać się do zwiększania ryzyka zachorowania na nowotwór.
W hodowlanej tilapii można znaleźć wiele antybiotyków i pestycydów. A ponadto, w mięsie takiej ryby mogą znajdować się również dioksyny, które też wykazują działanie kancerogenne. Mamy nadzieję, że po uzyskaniu powyższych informacji zrezygnujesz z jedzenia tilapii i zastąpisz ją zdrowszymi, bardziej bezpiecznymi dla zdrowia rybami.
Comments are closed.