Tego składnika żywności trzeba unikać – Najgroźniejsza biała toksyna.
Uczenie się, jak zdrowo się odżywiać, ma dwa aspekty. Warto wiedzieć, co jest wartościowe. Równie ważne jest, aby wiedzieć, czego należy unikać w żywności. Są substancje groźne dla ludzkiego organizmu. Unikać zwłaszcza trzeba pewnej białej krystalicznej substancji.
Jeśli ktoś pomyślał w tej chwili o cukrze, to jest to błąd. Spożywany w nadmiarze szkodzi, ale nie on jest najgroźniejszą białą toksyną. Ta substancja to glutaminian sodu, czyli dodatek do żywności o numerze E621. Jest bardzo szkodliwa, a większość osób może nie wiedzieć, że spożywa ją w zbyt dużych ilościach.
Dlaczego trzeba unikać substancji E621?
Dodatek ten sprawia, że żywność ze sklepu jest bardzo smaczna. Produkty takie jak chipsy czy zupki w proszku są smaczniejsze od zwykłego jedzenia. Od produktów z glutaminianem sodu można się uzależnić. Przedawkowanie dziennej dopuszczalnej dawki jest szkodliwe dla zdrowia.
Gdy za dużo zje się chipsów czy innego jedzenia z E621, mogą pojawić się nudności. Przedawkowanie tej substancji powoduje także takie problemy jak: zaburzenie równowagi hormonalnej, bóle i zawroty głowy, zaburzenie widzenia, osłabienie, bóle w klatce piersiowej.
W jakich produktach znajduje się glutaminian sodu?
Dopuszczalna dawka dzienna to 1,5 grama dla osoby dorosłej. Dla dzieci zaleca się, by spożycie E621 było niższe niż 0,5 g. Niestety, dawkę tę łatwo przekroczyć. Problem z glutaminianem sodu jest taki, że stosowany jest w bardzo wielu produktach.
Jest tani, poprawia smak jedzenia, więc stosuje się go powszechnie. Znajduje się w przekąskach, daniach gotowych, a nawet w konserwach i w wędlinach. Co robić, by mocno ograniczyć udział tej substancji w codziennej diecie?
Glutaminian sodu stosowany jest powszechnie, ale uniknąć go jest łatwo. Producenci żywności mają obowiązek podawania na opakowaniu, co znajduje się w produkcie. Jeśli jest nazwa tej substancji albo jej oznaczenie, to można taki produkt z powrotem odłożyć na półkę.
Comments are closed.