Delikatne i puszyste, rozpływa się w ustach. Trójwarstwowe ciasto – Koniecznie zapisz przepis.

To ciasto to rodzinny przepis, rąbka tajemnicy uchyliła mi ciotka mojej najlepszej przyjaciółki. Wyjątkowe, delikatne i puszyste. Już dawno nie jadłam tak pysznego deseru, rozpływa się wręcz w ustach.

To co wyróżnia ten niezwykły placek, to nadzienie ze śliwek i suszonych moreli. Niezwykle soczyste i aromatyczne, wraz z dodatkiem cytryn daje nam świetnie zbalansowany, słodki, a zarazem kwaskowaty smak. Trzy odmienne warstwy sprawiają że ciasto jest nadzwyczaj eleganckie, z pewnością zaimponujesz nim swoim gościom i rodzinie!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 200g masła,
  • 100 ml mleka,
  • 60g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,

Składniki na nadzienie:

  • 250g suszonych moreli,
  • 250g suszonych śliwek,
  • 2 cytryny,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 łyżka mąki,

Przygotowanie:

Zaczynamy od nadzienia, cytrynę kroimy na ćwiartki, zdejmujemy skórkę i rozdrabniamy na mus za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Dodajemy cukier oraz łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Teraz pora na ciasto, starte na tarce zimne masło mieszamy z mąką, zależy nam na uzyskaniu „okruchów”. Około pół szklanki odkładamy do lodówki, posypiemy nimi później ciasto.

Do reszty dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia, wstępnie mieszamy, dodajemy mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie formujemy je w kulkę, przekładamy na stolnicę i formujemy wałek.

Wałek ciasta dzielimy na cztery części, jedna powinna być prawie dwukrotnie większa od reszty. Największa część będzie spodem, rozwałkowujemy je i układamy na dnie blachy. Pamiętaj by najpierw nasmarować ją dokładnie tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Na podstawę placka wykładamy suszone śliwki, następnie wałkujemy kolejny kawałek ciasta i przykrywamy nim śliwki. Teraz czas na morele, postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszą warstwą.

Trzecią i ostatnią warstwą są przygotowane przez nas wcześniej cytryny. Rozprowadzamy je równomiernie po cieście i przykrywamy ostatnim kawałkiem. Wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej do lodówki maślanymi wiórkami.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Przed krojeniem poczekaj aż całkowicie wystygnie.

To już wszystko, nasze przepyszne, aromatyczne ciasto jest gotowe, smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!