Delikatne i puszyste, rozpływa się w ustach. Trójwarstwowe ciasto – Koniecznie zapisz przepis.
To ciasto to rodzinny przepis, rąbka tajemnicy uchyliła mi ciotka mojej najlepszej przyjaciółki. Wyjątkowe, delikatne i puszyste. Już dawno nie jadłam tak pysznego deseru, rozpływa się wręcz w ustach.
To co wyróżnia ten niezwykły placek, to nadzienie ze śliwek i suszonych moreli. Niezwykle soczyste i aromatyczne, wraz z dodatkiem cytryn daje nam świetnie zbalansowany, słodki, a zarazem kwaskowaty smak. Trzy odmienne warstwy sprawiają że ciasto jest nadzwyczaj eleganckie, z pewnością zaimponujesz nim swoim gościom i rodzinie!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 200g masła,
- 100 ml mleka,
- 60g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
Składniki na nadzienie:
- 250g suszonych moreli,
- 250g suszonych śliwek,
- 2 cytryny,
- 6 łyżek cukru,
- 1 łyżka mąki,
Przygotowanie:
Zaczynamy od nadzienia, cytrynę kroimy na ćwiartki, zdejmujemy skórkę i rozdrabniamy na mus za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Dodajemy cukier oraz łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Teraz pora na ciasto, starte na tarce zimne masło mieszamy z mąką, zależy nam na uzyskaniu „okruchów”. Około pół szklanki odkładamy do lodówki, posypiemy nimi później ciasto.
Do reszty dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia, wstępnie mieszamy, dodajemy mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie formujemy je w kulkę, przekładamy na stolnicę i formujemy wałek.
Wałek ciasta dzielimy na cztery części, jedna powinna być prawie dwukrotnie większa od reszty. Największa część będzie spodem, rozwałkowujemy je i układamy na dnie blachy. Pamiętaj by najpierw nasmarować ją dokładnie tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Na podstawę placka wykładamy suszone śliwki, następnie wałkujemy kolejny kawałek ciasta i przykrywamy nim śliwki. Teraz czas na morele, postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszą warstwą.
Trzecią i ostatnią warstwą są przygotowane przez nas wcześniej cytryny. Rozprowadzamy je równomiernie po cieście i przykrywamy ostatnim kawałkiem. Wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej do lodówki maślanymi wiórkami.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Przed krojeniem poczekaj aż całkowicie wystygnie.
Comments are closed.