Mój hit na każdym przyjęciu: Przepyszne ciasto Trzy Szklanki – każdemu wyjdzie.
Dziecinie prosty oraz mało pracochłonny przepis na przepyszne ciasto „Trzy Szklanki”.
Czasem mamy ochotę na coś niesamowitego, a przede wszystkim szybkiego w przyrządzeniu. Serialowe, czy też filmowe wieczory determinują w Nas potrzebę, aby zjeść coś dobrego i szybkiego.
Proponowany przeze mnie przepis sprawdzi się również przy porannej kawie, czy też herbacie. Deser wpływa pozytywnie na kubki smakowe oraz bajecznie pachnie. Wymagane produkty na pewno znajdziesz w swojej kuchni!
Składniki:
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko kurze
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 350 gr kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie – krok po kroku:
Kefir należy wlać do przygotowanej miski, a następnie dodać sodę i wymieszać. Do drugiej przygotowanej miski wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz sól. Wszystko należy dokładnie wymieszać trzepaczką.
Łączymy dwa poprzednie kroki, ale ponadto dodajemy olej roślinny i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy dodajemy kakao oraz mąkę – wymieszaj!
Wyścielamy formę papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Wlewamy przygotowane ciasto do foremki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika – około 180 stopni. Proces pieczenia trwa od 30 do 35 minut!
Zrób przepyszny krem, a więc wlej śmietanę, dodaj cukier puder i wymieszaj.
Pozostaje nam poczekać, aż ciasto się schłodzi. Odetnij boki oraz górę, a samo ciasto podziel na dwie części.
Jedną z warstw połóż na naczyniu, posmaruj śmietaną i nałóż na nią drugą – nie zapomnij posmarować góry oraz brzegów!
Opcjonalnie, aby nie marnować jedzenia możesz zmielić pozostałe części ciasta i użyć ich jako dekoracji. Tak aromatyczny i przepyszny deser należy od razu zjeść. Smacznego!
Comments are closed.