Słodkie tureckie ciasteczka. Smaczniejsze niż pączki: Oto przepis.

Prezentujemy słodkie tureckie ciasteczka, które z pewnością zastąpią kiedyś nasze rodzime pączki!

W każdym domu powinien znaleźć się jakiś deser. Nie ważne, czy wafelki z kremem, ulubiony placek czy choćby kawałek czekolady – odrobina słodkości musi być i kropka! Dziś pokażemy, jak przygotować słodycze prosto z gorącej Turcji!

Tulambu to rodzaj ciastek skąpanych w syropie cukrowym. Stanowią tradycyjny przysmak turecki, który dla nas, Polaków, jest wprost przełomowym odkryciem kulinarnym. Warto przy tym wspomnieć, że niezwykle łatwy do odtworzenia samodzielnie, przy użyciu prostych składników.

Do przygotowania tureckich ciasteczek potrzeba:

  • 250 gramów mąki pszennej;
  • 450 mililitrów wody;
  • 300 mililitrów oleju słonecznikowego;
  • 200 gramów cukru;
  • 80 gramów masła;
  • 20 mililitrów soku z cytryny;
  • 4 jajka;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Zagotuj wodę z masłem w małym rondelku na średnim ogniu. Następnie, nie zdejmując z palnika, przesiej przez sitko mąkę bezpośrednio do garnuszka i wymieszaj drewnianą łyżką, tworząc jednolite, kremowe ciasto.

Zdejmij masę z ognia, dodaj do niej jajka i ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Potem przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.

Zabierz się za ciastka. Najpierw wypełnij głęboki garnek olejem, po czym rozgrzej go dobrze. Następnie wyciskaj do środka krótkie, kilkucentymetrowe kawałki ciasta z rękawa. Uważaj, by nie dotykały się wzajemnie! Smaż je z obu stron na złoty kolor, a kiedy będą już gotowe, wyłóż wszystkie na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Teraz kolej na syrop. Wstaw wodę z sokiem z cytryny i cukrem na średni ogień, po czym gotuj przez około 15 minut. Przełóż ciastka do syropu i pozostaw je w nim na 10 minut, by odpowiednio nasiąkły.

Tak przygotowane ciastka tureckie możesz podawać jako deser do kawy lub herbaty. Polane ciemną czekolad lub posypane siekanymi orzechami smakują wyjątkowo intensywnie. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!