Naleśniki zapiekane z twarogiem – jem co drugi dzień, choć jestem na diecie.
Chyba wszystkim dobrze znaną sytuacją jest nagłe uczucie głodu. Chcemy zjeść wtedy coś szybko i smacznie.
Świetnym rozwiązaniem jest porcja naleśników, które zachwycają swoim smakiem wszystkich, zarówno tych mniejszych, jak i większych głodomorów.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 300 g sera twarogowego
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 150 g śmietany lub jogurtu naturalnego
- 6 jajek
- cukier lub słodzik
- masło
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy w misce (użyj 5 jajek, jedno będzie nam potrzebne później), dodając do nich cukier.
Podczas roztrzepywania dodajemy stopniowo skrobię. Postaraj się zrobić to dokładnie, nie chcemy grudek skrobi w naszych naleśnikach.
Dodajemy mleko oraz olej, ponownie mieszamy.
Na patelnię wykładamy odrobinę masła i rozsmarowujemy je po powierzchni. Smażymy naleśniki.
Po usmażeniu wszystkich naleśników zaczynamy robić farsz. Utrzyj twaróg z ostatnim jajkiem oraz cukrem.
Każdego naleśnika faszerujemy, a następnie zwijamy w rulon. Wykładamy naleśniki na blaszce do pieczenia i smarujemy je śmietaną lub jogurtem.
Comments are closed.