Naleśniki zapiekane z twarogiem – jem co drugi dzień, choć jestem na diecie.

Chyba wszystkim dobrze znaną sytuacją jest nagłe uczucie głodu. Chcemy zjeść wtedy coś szybko i smacznie.

Świetnym rozwiązaniem jest porcja naleśników, które zachwycają swoim smakiem wszystkich, zarówno tych mniejszych, jak i większych głodomorów.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 300 g sera twarogowego
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 150 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 6 jajek
  • cukier lub słodzik
  • masło
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy w misce (użyj 5 jajek, jedno będzie nam potrzebne później), dodając do nich cukier.

Podczas roztrzepywania dodajemy stopniowo skrobię. Postaraj się zrobić to dokładnie, nie chcemy grudek skrobi w naszych naleśnikach.

Dodajemy mleko oraz olej, ponownie mieszamy.

Na patelnię wykładamy odrobinę masła i rozsmarowujemy je po powierzchni. Smażymy naleśniki.

Po usmażeniu wszystkich naleśników zaczynamy robić farsz. Utrzyj twaróg z ostatnim jajkiem oraz cukrem.

Każdego naleśnika faszerujemy, a następnie zwijamy w rulon. Wykładamy naleśniki na blaszce do pieczenia i smarujemy je śmietaną lub jogurtem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na około 10 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!