Złociste, soczyste udka pieczone w ketchupie i majonezie. Doskonały pomysł na rodzinny obiad

Pieczone udka z kurczaka, to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Takie udka sprawdzą się również na najróżniejszych przyjęciach.

Pyszne, soczyste mięso, przygotowane w prostej marynacie na bazie majonezu i ketchupu. Tak przygotowane pieczone udka wspaniale smakują same, w towarzystwie pieczonych ziemniaków, kaszy lub ryżu. Można je też podać z domowym pieczywem i zestawem sosów, np. czosnkowym lub śmietanowym.

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka (około 8 sztuk)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • 2 pełne łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili lub 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Udka z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie oprószamy solą.

Przygotowujemy prostą marynatę. Do miseczki przekładamy dwie łyżki majonezu, dwie łyżki pikantnego ketchupu, słodką mieloną paprykę i majeranek. Składniki dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną marynatą dokładnie smarujemy każde udko kurczaka. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Mięso wyciągamy z lodówki, posypujemy po wierzchu chili lub ostrą czerwoną papryką.

Obieramy ząbki czosnku i wkładamy je pomiędzy udka z kurczaka. Naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec udka, przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu. Na środkowy poziom piekarnika wkładamy naczynie z udkami.

Całość pieczemy około 50 minut pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzamy widelcem czy mięso jest już dobrze upieczone. Jeśli tak jest ściągamy folię aluminiową i dopiekamy nasze udka jeszcze 5 minut. Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!