Łatwy w przygotowaniu przepis – Jednocześnie czyniący mięso niezwykle smacznym. Palce lizać.
Udka z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i włóż do miski. Posyp solą, czerwoną papryką i dokładnie rozprowadź. W oddzielnym naczyniu przygotuj marynatę. Wlej sos sojowy, olej, pieprz, 3 łyżki miodu oraz zmiażdżony czosnek. Wszystko porządnie wymieszaj.
Przygotowaną marynatę wylej na udka, dobrze rozsmaruj, przykryj pokrywką i odstaw do zamarynowania na 20 min do lodówki. Obierz i pokrój w grubsze kawałki ziemniaki, a następnie ułóż je na dnie naczynia do pieczenia. Posól ziemniaki i zalej niewielką ilością wody, a następnie piecz przez pół godziny w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
Wlej na patelnię troszkę oleju i włóż obrane ząbki czosnku. Smaż je przez 1 minutę. Pokrój cebulę w półpierścienie i podsmaż. Dodaj czosnek. Pokrój w plasterki pieczarki i smaż je na cebuli do uzyskania miękkości. Posól, dopraw i ułóż na ziemniakach.
W osobnym naczyniu wymieszaj paprykę z jajkiem, tartym twardym serem i śmietaną. Wylej tę mieszankę na ziemniaki i pieczarki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut. W międzyczasie natrzyj udka pozostałą marynatą i piecz kolejne 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Voile! Wszystko gotowe. Nie zapomnij podzielić się przepisem z bliskimi, z pewnością będą równie zachwyceni jak Ty!
Comments are closed.