Złoty przepis do każdej rodzinnej książki kucharskiej. Udka z kurczaka na piwie, smaczniejsze niż steki w niedzielę.

Doskonałe i szybkie udka marynowane w piwie i cebuli.

Są wyjątkowo soczyste i smaczne. Zdecydowanie spróbuj.

Składniki:

  • 6-7 udek z kurczaka
  • duża cebula
  • 150 ml sosu sojowego
  • ostra papryka do smaku
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • ½ łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • ½ łyżeczki pieprzu prowansalskiego
  • łyżka oleju (+ do smażenia)
  • 1/2 szklanki piwa

Przygotowanie:

Umyj uda i osusz ręcznikiem papierowym. Wykonaj 3-4 poprzeczne i płytkie nacięcia na każdej nodze. Włóż nogi do głębokiej miski. Dodać paprykę, ostrą paprykę do smaku, czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka, zioła, sól i mielony czarny pieprz do smaku.

Dodaj sos sojowy i olej. Dobrze wymieszaj i rozprowadź przyprawy na powierzchni wszystkich podudzi. Pozostaw do marynowania na 2 godziny.

Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, aż zmięknie i lekko zbrązowieje. Przełożyć do miski lub talerza.

Smaż udka z kurczaka na tej samej patelni, w wysokiej temperaturze, pod pokrywką, z obu stron – na złoty kolor. Resztę marynaty wlej do rondelka. Rozłóż smażoną cebulę na powierzchni i dodaj piwo.

Zmniejsz ogień i ponownie przykryj patelnię pokrywką. Gotuj nogi przez kolejne 15 minut. Podawaj udka z kurczaka z ulubionymi dodatkami lub sałatką ze świeżych warzyw i zielonych warzyw.

Do tego dodaliśmy pyszny sos. Są pyszne, miękkie, soczyste, pachnące i bardzo smaczne. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!