Złoty przepis do każdej rodzinnej książki kucharskiej. Udka z kurczaka na piwie, smaczniejsze niż steki w niedzielę.
Doskonałe i szybkie udka marynowane w piwie i cebuli.
Są wyjątkowo soczyste i smaczne. Zdecydowanie spróbuj.
Składniki:
- 6-7 udek z kurczaka
- duża cebula
- 150 ml sosu sojowego
- ostra papryka do smaku
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- ½ łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
- ½ łyżeczki pieprzu prowansalskiego
- łyżka oleju (+ do smażenia)
- 1/2 szklanki piwa
Przygotowanie:
Umyj uda i osusz ręcznikiem papierowym. Wykonaj 3-4 poprzeczne i płytkie nacięcia na każdej nodze. Włóż nogi do głębokiej miski. Dodać paprykę, ostrą paprykę do smaku, czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka, zioła, sól i mielony czarny pieprz do smaku.
Dodaj sos sojowy i olej. Dobrze wymieszaj i rozprowadź przyprawy na powierzchni wszystkich podudzi. Pozostaw do marynowania na 2 godziny.
Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, aż zmięknie i lekko zbrązowieje. Przełożyć do miski lub talerza.
Smaż udka z kurczaka na tej samej patelni, w wysokiej temperaturze, pod pokrywką, z obu stron – na złoty kolor. Resztę marynaty wlej do rondelka. Rozłóż smażoną cebulę na powierzchni i dodaj piwo.
Zmniejsz ogień i ponownie przykryj patelnię pokrywką. Gotuj nogi przez kolejne 15 minut. Podawaj udka z kurczaka z ulubionymi dodatkami lub sałatką ze świeżych warzyw i zielonych warzyw.
Comments are closed.