Jak uprawiać boczniaki – już nie kupuję ich w sklepie. Instrukcja krok po kroku

Mieszaninę umieszczamy w workach. Można użyć worków, gdzie zmieści się około 10 kg grzybni lub mniejszych, gdzie zmieści się około 5 kg.  W workach wykonujemy nacięcia o szerokości około centymetra.

Należy naciąć worki z każdej strony i koniecznie do nacinania użyć sterylnego noża. Tak przygotowane worki wieszamy np. na hakach zamontowanych przy suficie. W pomieszczeniu powinno być ciepło.

Idealna temperatura to około 22 stopnie.

Okres inkubacji grzybów to około 2 tygodnie. W tym czasie, przed pojawieniem się grzybów, należy worki spryskać wodą i nie wietrzyć pomieszczenia, konieczne bowiem jest zachowanie w nim dosyć wysokiej wilgotności. Grzybnia w tym czasie zacznie pracować, gleba stanie się cieplejsza i powoli zaczną pojawiać się pierwsze grzyby.

Wraz z pojawieniem się pierwszej fali grzybów, sposób postępowania trzeba zmienić. Worki trzeba podlewać około 2 razy dziennie, 4 razy dziennie wietrzyć pomieszczenie i pamiętać, by temperatura w nim nie przekraczała 10 stopni.

Przez osiem godzin dziennie grzyby powinny mieć też światło. Po 14 dniach pojawi się druga fala grzybów. Łącznie będą 4 fale. Potem bloki można wykorzystać jako nawóz.

Ważne!

Nie należy takiej uprawy mieć w mieszkaniu czy innym miejscu, gdzie przebywamy. Grzybnia wydziela chorobotwórcze zarodniki, może też wydzielać pleśń.

Nie wolno też w pomieszczeniu z  grzybnią przebywać dłużej niż 2 godziny, a przy pracy w tym miejscu warto zakładać ochronną maseczkę.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!