Te ciasteczka są rewelacyjne – Pachną niesamowicie i wyglądają jak świeżo upieczone. Przepis.
Ten przepis na herbatniki z budyniem waniliowym jest obowiązkowy, jeśli uwielbiasz słodycze. Te herbatniki są doskonałe i kruche. Szybko rozpływają się w ustach.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g masła
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki rumu lub amaretto
- Opcjonalnie: dżem, nutella
Przygotowanie
W misce połącz mąkę, budyń i sitko. Wmieszaj zimne masło, żółtka, rum lub amaretto. Wymieszaj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Uformuj ciasto w kulę i zawiń ją w folię. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto należy rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni do grubości 30-40 mm. Do wycinania ciasteczek użyj nożyków do ciastek. Umieść ciasteczka na blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 8-10 minut.
Po ostygnięciu ciastek posmaruj jedno ciastko dżemem lub nutellą. Przykryj go drugim ciastkiem. Pozostaw do ostygnięcia na blacie przez co najmniej jedną noc. Ciastka będą gotowe do spożycia następnego dnia.
Comments are closed.